avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un mostenitor refuza sa dezbatem succesiunea, ce e de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un mostenitor refuza sa dezbatem succesiunea, ce e de facut?

Buna ziua!
Sint dintr-o zona de munte unde nu sint acte de proprietate pe terenuri si case singurul mod de a face dovada proprietatii terenului este pe baza rolului agricol de la primarie care elibereaza doua formulare numite Anexa 1 si 2 si in baza carora am intocmit documentatie cadastrala pe terenurile parintilor.Tata este mort de citiva ani.In baza documentelor de la primarie si a documentatiei cadastrale am mers la notarul din zona sa dezbatem mostenirea dupa tata si sa definitivam actele pentru a le putea intabula,problema este ca unul dintre mostenitori nu vrea sa se prezinte pentru a face dezbatere succesorala iar notarul nu vrea sa isi asume raspunderea pentru scoaterea lui de la masa succesorala.Am mers la un avocat si ne-a spus ca pentru a putea definitiva actele ar trebui mai intai sa dezbatem mostenirea dupa bunici apoi dupa tata si abia apoi vom reusi sa definitivam actele .Mentionez ca in rolul de la primarie parintii mei au aceste proprietati doar de 15 ani .Cum ar trebui procedat ca pe de o parte sa nu deschidem cutia Pandorei adica sa nu umplem salile Tribunalului cu neamuri si rude ani multi ,iar pe de alta parte sa nu raminem doar cu documentatia cadastrala fara a le putea intabula?
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua. De ce nu vrea acel mostenitor sa se prezinte la notar?
Sunt doua variante:
- prin acord, mergeti la notar;
- prin dezacord, mergeti in instanta.
Mai exista si varianta sa il convingeti de cat de buna e una dintre cele doua variante.
Il notificati, ii aratati ce costisitoare e legea pentru cel care se opune si poate asa il convingeti.
Pretinde ca prezenta lui la notar ar fi un serviciu din partea lui pentru noi iar noi ar trebui deasemeni sa ii facem si lui un serviciu .
La o vedere superficiala, nemultumiri in relatia dintre dvs, fie ca au fost sau nu explicate la un moment dat in trecut care pot fi bazele unui conflict. Avand in vedere ca este vorba de relatii de familie, o idee ar fi sa apelati la mediere. Aici au toate partile ocazia sa vorbeasca despre situatie si cum doresc sa rezolve conflictul, daca doresc acest lucru, evident. Un alt avantaj este faptul ca un acord de mediere consfintit in instanta este taxat cu timbrul judiciar la jumatate, la care se adauga taxa fixa de 20 de lei.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren din succesiunea pe bunicii de pe tata care traieste, mama si sora traiesc si ele nuc23 nuc23 Cumparare teren din Succesiunea pe bunicii mei, tata, mama, sora traiesc Am imputernicire sa-l reprezint pe tata la dezbaterea succesiunii si partajul ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament cosmin311 cosmin311 Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de ... (vezi toată discuția)