avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletin furat în strãinãtate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletin furat în strãinãtate

Bună ziua/seara!

Situația mea este următoarea: locuiesc și lucrez în străinătate, iar acum 2 luni am fost jefuit și mi s-a furat portofelul care, din păcate, conținea și Cartea de identitate românească.

Drept urmare am fost la poliția locală( din țara străină) și am declarat furtul pentru a putea face demersurile necesare de a îmi reface cartea de reședință necesară pentru țara respectivă. În cadrul procesului verbal ce a fost întocmit la poliția locală am declarat absolut tot ce mi s-a furat, inclusiv Cartea de identitate Românescă.

La recomandarea poliției și Consulatului Românesc din țara respectivă mi s-a spus să aștept o perioadă deoarece există șansa ca actele mele să apară. Două luni au trecut și Cartea de identitate Românească nu a apărut. Deoarece în următoarea perioadă voi avea timp să mă întorc în România pentru a îmi reface buletinul a trebuit să merg la consulatul României pentru a cere eliberarea unui titlu de călătorie. Pentru eliberarea acestui titlu de călătorie a fost necesară declararea furtului Cărții de Identitate. Pentru dovedirea furtului a trebuit să traduc procesul verbal de la Poliția Locală din țara străină și să obțin o apostilă de la Ministerul de Externe al țării respective.

Întrebarea mea este: În România, pentru a îmi face o nouă Carte de Identitate pe care deja am declarat-o furată în altă țară mai am nevoie de alte documente mai "exotice" ? Pentru a dovedi furtul am procesul verbal de la poliția din țara străină tradus în limba română și apostilat. Iar prin documente "exotice" mă refer la alte hârtii specifice unui caz ca al meu înafară de cele care pot fi găsite înșirate pe orice site al poliției, evidenței populare (certificat de naștere etc.)

De asemenea amenda pe care o voi plăti la poliție pentru că am amânat cu 2 luni să depun cererea pentru refacerea buletinului este cea menționată în OUG 97/2005 de 40 - 80 RON?

Știu că multe persoane te sfătuiesc să declari actele de identitate pierdute indiferent de caz (furt, deteriorare etc.), dar pentru câțiva EURO în plus și ore pierdute prefer să nu comit fals în declarație care ,din câte știu eu, se pedepsește cu închisoarea.

Vă mulțumesc mult pentru atenție și eventualul ajutor.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
Moonlit, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:16, 29 Mai 2014
Buna ziua,

Nu mai trebuie nimic in plus fata de acel proces verbal si tinand cont de faptul ca ati fost plecat din tara nici nu vi se va aplica amenda.
Cand mergeti la Evidenta Persoanelor sa luati cu dvs. si titlul de calatorie, aveti nevoie de un act/document cu poza.
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Sper să aveți dreptate și să nu am de a face cu un funcționar care îmi va cere alte documente sau se va uita ciudat la procesul verbal pe care îl aduc din altă țară.
:)

HG 1375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetatenilor romani:

Art. 65
În termen de 15 zile de la pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea actului de identitate,
persoana fizică este obligată să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 58, precum şi următoarele:
a) dovada eliberată de unitatea de poliţie unde a fost reclamat furtul [...];
b) un document emis de instituţii sau autorităţi publice : paşaport, permis de conducere,
legitimaţie de serviciu, livret militar ori diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ, cu
fotografie de datărecentă-original şi copie;

Titlul de calatorie e in categoria documentelor eliberate de institutii sau autoritati publice. Sigur ca nu e rau deloc sa aveti si permisul la dvs., daca la consulat v-au pus sa si apostilati la Ministerul de Externe o dovada eliberata de politie chiar ca e posibil orice.

In legatura cu amenda, dvs. n-aveati cum sa solicitati o noua CI – aveti titlul de calatorie, e dovada ca n-ati putut sa va incadrati in termenul prevazut in HG. Cuantumul amenzii e intre 40 si 80 de lei, nu e o avere insa asta nu conteaza. Nici daca ar fi 1 leu nu ar trebui sa vi se aplice si/sau sa o platiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnformatie refacere ci si pasaport din italia Nicoleta77Serban Nicoleta77Serban Am buletinul şi pasaportul expirat, sunt în Italia ce trebuie să fac ca sa le pot schimba aici la consulatul de care aparţin? (vezi toată discuția)
Pierdut buletin in italia alinamuntean alinamuntean Cumnatul meu si-a pierdut buletinul in Italia. Nu poate veni in tara. Se poate printr-o procura de la consultul din Italia sa i se faca alt buletin in tara, ... (vezi toată discuția)
Titlul de calatorie popescudarius22 popescudarius22 Saluatere .!! Legat de titlul de calatorie , in cat timp pot face acest document, cate zile ami trebuie ?. Eu inplinesc 18 ani pe data de 22 -06 , iar ... (vezi toată discuția)