avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu medical

Cum e mai bine platit un concediu medical pentru 2 satamani consecutive, daca este acordat de luni pana vineri, de doua ori- , sau daca se da fara intrerupere? E o diferenta semnificativa? Medicul de familie zice ca nu are voie sa dea decat 10 zile! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:42, 31 Mai 2014
E ceva neclar in intrebare?
Nu e neclara intrebarea, doar trebuie sa fie cineva care stie raspunsul si e dispus sa va raspunda. Sunteti pe un forum, nimeni nu e obligat sa dea raspunsuri.


In ambele variante amintite de dvs., indemnizatia de concediu medical este aceeasi, deoarece baza de calcul o reprezinta veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare.
Diferenta consta in numarul de zile lucratoare incluse in perioada de medical si in cine suporta cheltuiala cu indemnizatia pe care o primiti:
- in cazul in care primiti 10 zile consecutive, primele 5 sunt suportate de angajator (L-V), iar restul din FNUASS; dvs. veti avea 8 zile lucratoare de medical;
- in cazul in care primiti concediu medical 5 zile (L-V) de doua ori, ambele indemnizatii vor fi suportate doar de angajator, dar dvs. veti avea 10 zile lucratoare de medical.
Din experienta mea va spun ca angajatorii nu agreeaza concediile medicale, mai ales pe cele suportate din fondurile proprii.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.

ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.



OUG nr. 158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de boala initial korkodus korkodus in luna mai am primit concediu de boala initial de la medicul de familie pe care ar fi trebuit sa prelungesc, dar din motive bureaucratice nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 CATALENA CATALENA Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu un certificat de concediu medical cod 06, initial, ce a fost acordat pentru perioada 14.02.2016-17.02.2016.De aici ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 acordat in continuarea unui concediu medical 01 AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: un angajat aduce la firma un concediu medical cu cod de indemnizatie 06 care este ... (vezi toată discuția)