Buna ziua,
Luna trecuta a venit in familia mea al doilea membru. Am facut cerere de concediu pentru acele 5 zile libere( concediu eveniment nastere copil) si cu copia dupa certificatul de nastere a copilului atasata.
Dupa o luna de zile mi-a venit din partea conducerii firmei o decizie conform codul muncii art 51, alin 1, litera C prin care pe perioada respectiva am fost suspendat din functie si reluand activitatate dupa acele zile de concediu.
Atasat acestei decizii mai am inca o declaratie pe care ar trebui sa o completez cu datele mele si prin care sa DECLAR PE PROPRIA RASPUNDERE CA AM PRIMIT DECIZIA NR....... DIN DATA ...... DE SUSPENDARE A CONTRACTULUI DE MUNCA!
Mentionez ca am facut cerere de CONCEDIU SPECIAL (EVENIMENT NASTERE COPIL)
Nu stiu daca e correct din partea firmei la care lucrez sa ceara asa ceva!
Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Cum sa procedez... completez declaratia? Sau nu!
Firma a procedat corect: LEGE Nr. 210 din 31 decembrie 1999 - Legea concediului paternal
ART. 1
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
ART. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Codul muncii
ART. 51
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
c) concediu paternal;
ART. 152 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna. (2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Daca Dvs. ati solicitat zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite, nu va incadrati in caz de suspendare a contractului individual de munca pentru "concediu parental".
Sa inteleg din spusele dumneavoastra ca nu ar trebui sa completez acea declaratie de suspendare pentru perioada avuta de 5 zile!
Cred ca conducerea firmei doreste prin acest mod sa ma faca sa nu-mi iau concediu paternal in cazul in care sotia termina concediul de lehuzie si ar dori sa revina la serviciu.!
Vor oare aceasta deoarece pozitia mea de agent vanzari pe care o detin in acest moment in cadrul companiei si in cazul in care as dori sa cer concediul paternal sa nu ramana postul blocat?
Cererea dvs prin care ati solicitat 5 zile concediu platit - aidca concediu paternal - impune emiterea unei Decizii de suspendare a contractului de munca asa cum mentioneaza art 51 lit (c) din Codul muncii.
Este normal fie sa semnati pe Decizia care ramane la unitate ca ati primit 1 exemplar
ori (in functie de politica fiecarei firme)
Dati acea declaratie ca ati primit decizia de suspendare
Firma nu va poate obliga sa luati sau sa nu luati Concediu pentru crestere copil in cazul in care sotia nu-l solicita si incepe serv.