avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie intracomunitara ROI?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie intracomunitara ROI?

Penreu a efectua o achizitie intracomunitara , este obligatorie inscrierea in ROI? exista un plafon anual in limita caruia poti efectua fara inscriere in ROI ?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:18, 31 Mai 2014
Buna ziua,

Eu intelg din reglementarile legale ca e onligatoriu. Sper sa va ajute si acest link [ link extern ]

Succes,
In Codul fiscal avem:



ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari

(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:

a) livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) şi care sunt scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) şi d);

b) livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare prevăzute la art. 132^1 alin. (5), efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;

c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;

d) achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România potrivit prevederilor art. 132^1;

e) achiziţii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România, inclusiv persoane juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de către persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, şi pentru care beneficiarul are obligaţia plăţii taxei potrivit art. 150 alin. (2).

(2) La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1).

(3) Persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153^1 vor solicita înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la alin. (1), înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni.



Cred ca lucrurile sunt destul de bine explicate aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie depusa d301? sevenx sevenx Buna ziua, Un SRL neplatitor de TVA face o achizitie intracomunitara (fara a fi inregistrat in ROI intrucat valoarea achizitiei este sub 10000E) in luna ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara firma neplatitoare de tva irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu unraspuns in urmatoarea problema.Firma din Romania neplatitoare de tva doreste sa faca o achizitie intracomunitara de la o ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari crysfresh crysfresh Buna ziua.Intrebarea mea este urmatoarea: Sant Intreprindere Individuala platitor TVA.Doresc sa efectuez o achizitie intracomunitara mai mica de 10.000 ... (vezi toată discuția)