avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizii angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizii angajator

As dori o lamurire asupra urmatorului aspect:
Ce se intelege prin "decizie unilaterala a angajatorului" in legatura cu incheierea/executarea/modificarea CIM asa cum este specificat in codul muncii?
Exista specificate undeva niste conditii legale minimale obligatorii pe care un document intern trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerat ca fiind "decizie a angajatorului" astfel incat sa poata produce efecte juridice ?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 18:46, 31 Mai 2014
Decizia unilaterala este o un act emis de catre angajator prin care acesta hotarareste de unul singur.
Astfel de situatii sunt: delegarea, detasarea, modificarea c.i.m. in baza unui act normativ etc.

Nu exista text de lege care sa prevada conditiile minimale obligatorii pe care un document intern trebuie sa le indeplineasca.
Prin "angajator" se intelege conducatorul unitatii angajatoare sau poate fi orice persoana care are calitatea de superior ierarhic ? Inteleg ca trebuie sa existe un minim de rigoare in emiterea unor astfel de documente care ajung si in exterior iar persoanele care le semneaza trebuie sa aiba competenta oficiala pentru acest lucru.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
costel58, utilizator
Codul muncii precizeaza:
-art.14 (1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înțelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forță de muncă pe bază de contract individual de muncă.
(2) Persoana juridică poate încheia contracte individuale de muncă, în calitate de angajator, din momentul dobândirii personalității juridice.
(3) Persoana fizică dobândește capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacității depline de exercițiu.
Angajator este conducatorul unitatii (administratorul, directorul general). Are drept de semnatura si persoana imputernicita in acest sens prin decizia scrisa a angajatorului, cand acesta nu este prezent in unitate.
costel58 a scris:

.... Inteleg ca trebuie sa existe un minim de rigoare in emiterea unor astfel de documente care ajung si in exterior iar persoanele care le semneaza trebuie sa aiba competenta oficiala pentru acest lucru.



Nu exista asa ceva prevazut in lege, iar conducatorul unitatii angajatoare este reprezentantul ancesteia si nu angajatorul propriu-zis.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc.Inteleg ca in cazul unui document emis de un superior ierarhic care nu este conducator al unitatii si nu are imputernicire de la acesta (sef serviciu, directori directii, etc...) , acel document nu are calitatea legala a unei decizii, reprezentand doar o nota interna de serviciu.

Alte discuții în legătură

Organigrama unei societati comerciale cu capital privat larisalaly larisalaly Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti, va rog, care este baza legala pentru intocmirea Organigramei? Multumesc! (vezi toată discuția)
Delegari de atributii privind sanctionarea salariatilor robertsega32 robertsega32 Intrebare. Directorul general al unei societati poate emite o decizie prin care imputerniceste pe sefii de departamente sa emita decizii de sanctionare ... (vezi toată discuția)
Contabilitate lunga lunga Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti, daca sunt administrator la societatea mea, am dreptul sa efectuez evidenta contabila a firmei, daca nu am o diploma in acest ... (vezi toată discuția)