Buna ziua,
Problema de care m-a lovesc eu este de felul urmator.:
In anul 2003 am dat un autoturism personal,printr-un contract de comodat ,unui cetatean roman cu domiciliul in vrancea . in contractul de comodat s-a specificat ca toate cheltuielile legate (generate ) de acest autoturism , in perioada contractului,vor fi suportate de acest cetatean x. perioada contractului a fost de 5 ani respectiv 2003-2008.
intre timp eu m-am mutat cu domiciliul in alt judet . dupa expirarea contractului cetateanul x respectiv nu mi-a predat autoturismul asa cum era prevazut in contract,nu m-a cautat stia unde m-am mutat si nici nu mi-a facut dovada platii cheltuielilor generate de autoturism ( este vorba de un autoturism opel rekord nr br-02-klo) respectivul si-a schimbat si el adresa de domiciliu ,la ora actuala nu stiu unde locuieste.
in data de 18 mai 2014 ,am primit acasa o somatie de plata de la finante (datata 14 ian 2014) pentru restante acumulate la taxe mijloace de transport pe perioada 2003-2014 in valoare de 693 lei cu termen de achitare 15 zile. am mers la finante ca un cetatean corect sa achit aceasta suma si aici surpriza, suma ,intre timp nu mai era 693 lei ci 3651 lei .fara justificare asupra modului cum s-a calculat aceasta suma ,,acest fapt m-a pus intr-o situatie imposibila . valoarea impozitului calculat de finante este mai mult decat dublu fata de valoarea masinii.
mentionez ca i-am predat cetateanului respectiv o data cu masina in 2003 ,certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii. la ora actuala nu am cum s-o radiez de la finante.
ce pot face eu in aceasta situatie,? probabil intr-un an de zile cei de la fisc la un asemenea mod de calcul ma vor soma sa platesc de vreo 5-6 ori valoarea masinii .
nu stiu unde este masina in acest moment.
Din 2008 si pana in prezent nu ati intreprins nimic pentru a reintra in posesia masinii??
A continuat sa va plateasca chiria sau ati dat-o in comodat in mod gratuit?
Nu exista decat calea instantei ptr recuperarea prejudiciului si implicit a masinii.
din 2008 pana in prezent nu a continuat sa-mi plateasca chiria si nici nu mi-am dat in vreun fel consimtamantul de a folosi masina in continuare.eu am vorbit ultima data cu acest om in anul 2006 dupa care nu am reusit sa-l mai contactez in vreun fel ,si-a schimbat nr de tel ,si-a schimbat adresa de domiciliu, nu din cauza mea, probabil alte cauze de natura familiala.
Daca ati vorbit ultima oara cu el in 2006 si nu ati reusit sa il mai contactati atunci inseamna ca nici intre 2006 si 2008 nu v-a mai platit chiria.
Nu va ramane decat sa il cautati cu politia, altfel sunteti bun de plata.
Un contract de comodat se face de regula pe un an si apoi se prelungeste conform intelgerii intre parti.
Nu trebuia sa ii dati cartea de identitate a masinii cand ati facut comodatul, practic i-ati dat toate actele masinii de bunavoie. CIV nu ii era necesara decat ptr ITP.
Mai bine ii vindeati masina.
contractul de comodat s-a incheiat pe 5 ani ,iulie 2003-iulie 2008. la birou notarial .i-am predat cartea de identitate a masinii deoarece avea nevoie de ea la ITP din 2 in 2 ani. certificatul de inmatriculare i l-am dat deoarece avea nevoie de el zilnic ptr a circula pe drumurile publice
In primul rand cereti scris primariei de ce suma " nu mai era 693 lei ci 3651 lei", s-a marit atat de mult. Asa cum v-au gasit la noua adresa sa va trimita somatia, asa va vor gasi si unde lucrati sa va puna poprire pe veniturile dvs. Daca tot veti plati, macar sa fie mai mica suma. Cereti sa va spuna defalcat pe ani, cat este impozitul si cate sunt majorarile, cereti si nota de plata. Asigurati-va ca sumele somate nu sunt deja prescrise.
Asa cum vi s-a spus, actionati-l in judecata, cerand cheltuieli de judecata, desi vina va apartine pt ca ati stat atatia ani. Tot este bine ca aveti documentul incheiat la notariat, (unde sunt specificate elementele de identificare ale masinii), document in baza caruia puteti sa il chemati in instanta.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Mostenire masina
veve87
Buna ziua.Am mostenit o masina anul trecut: Euro 2, ultima inmatriculate 2005.Am certificatul de mostenitor, cartea de identitate, certificatul de ... (vezi toată discuția)