avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Mutare gard dupa achizitionare casa
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Mutare gard dupa achizitionare casa

Buna seara,
Mai mult ca niciodata am nevoie de sfatul dvs intr-o problema. Am hotarat sa cumpar o casa, am fost si am vizitat-o,a fost ok. Inainte sa incepem procedura am fost sa o vizitez cu un inginer constructor .. a verificat casa, autorizatiile, hartiile. Neavand cadastru pe casa, a fost nevoit sa aplice pentru cadastru. Cand a fost gata cadastrul, m-a anuntat telefonic(el cu fosta sotie stau acum in alt oras) ca e gata cadastrul si ca functionarul de la cadastru impreuna cu sotia mea pot depune actele la notar. Asa s-a si intamplat, actele au ajuns la notar unde au fost verificate, s-a facut cererea pentru extrasul de carte funciara si trebuia sa ne ducem sa semnam. Luni, a venit in oras, am insistat sa vedem casa si cand am mers sa o vedem nu luase inca ceva mobila ce ii ramasese acolo. A spus ca nu era sigur ca o cumparam dar ca in 1-2 zile va elibera casa.Am discutat aspectul asta la notar, unde a spus ca e o chestie normala, care se intampla si putem sa ii dam timp sa o elibereze, facandu-se mentiunea ca sa fie predata in stare perfecta. Le-am dat timp pana pe 1 iunie, iar azi pe 31 am fost contactat de catre un taximetrist care luase un plic de la un microbuz .. unde se aflau cheile. Mergand la casa am constatat ca gardul care delimiteaza proprietatile a fost mutat cu ceva metri buni spre casa noastra.
Din ce am masurat corespunde cu ce era trecut pe contractul de vanzare-cumparare (inca nu am actele de la notar, mai dureaza inca o saptamana) dar nu corespunde cu ce am vazut. Pe "romaneste" ne-a fost aratat ceva, cu gardul efectiv la 5m mai in spate ca adancime, si de fapt era altfel. Gardul fusese amplasat pe terenul altei persoane pentru a ne putea insela vizual. Mentionez ca a fost in discutie gardul, terenul, de unde pana unde .. discutie la care a fost martor si inginerul mai sus mentionat. In plus am si poze care ilustreaza pozitia clara a gardului fata de cateva repere fixe.
Da, am semnat contractul la notar unde scrie ca am verificat cadastru sa corespunda. Nu , nu am verificat si nici macar nu am avut documentatia cadastrala in mana. Cu participarea functionarului de la cadastru actele au ajuns direct la notar, care a verificat corectitudinea lor .. dar nu si daca corespund cu "realitatea". Chiar daca le aveam in mana nu stiam ce si cum sa verific, sunt pe langa subiect. Perceptia vizuala a metrilor patrati nu a fost concludenta pentru mine. Metri care erau pe hartie(in fiscalul de la primarie) am crezut ca sunt cei delimitati pe gard.
Pe scurt .. am fost inselat intr-un mod oribil.
Sincer, chiar daca era gardul unde este acum .. tot as fi cumparat casa.
Din principiu nu pot lasa lucrurile asa, trebuie sa iau atitutine, asta si vreau sa fac.
De la chestia miseleasca .. ca nu a mutat mobila, sa poata lua banii , sa castige timp pentru mutat .. ca sa mute gardul, pana la modul porcesc in care am primit cheile .. oamenii cu care am avut de-a face sunt oameni care trebuiesc dezvatati; eu , dvs, sau orice altcineva nu au nevoie de asa oameni.
Ce pot face ? Luni urmeaza sa vb cu notarul care se poate baricada dupa "ati semnat". Inginerul e dispus sa declare ce a vazut, ce a vb cu vanzatorul.
Nu am ceva de castigat,mai mult ca sigur, dar el poate pierde ceva ?
Am fost de buna credinta, v-am cerut sfaturi pe acest subiect, am vb cu avocat .. am vb cu inginer. Am vrut sa fac totul cum se poate mai bine si nu am reusit. La fel de frustrant ca pacaleala e si neputinta mea de a face mai bine. Motive si scuze sunt, program infernal la servici, copii in spitale... vroiam doar sa se termine cu bine, de asta nu am fost rigid si am mai lasat de la mine, de fiecare data cand spunea ca nu poate veni, ca nu poate lua mobila... etc.
Ce pot face ?! E clar ca documentatia cadastrala se potriveste cu pozitia gardului, ca am semnat pentru suprafata primita, dar totusi mi-a fost aratat altceva.
Multumesc
O mica completare : SUNT pe deplin vinovat, dincolo de probleme mele la servici sau de familie, trebuia sa masor, trebuia sa verific.
Am participat activ in a ma lasa pacalit, am fost pacalit dar nu din prostia sau necunoasterea mea .. mai mult un abuz de incredere : vezi ceva, vorbesti omeneste cu cineva, dai mana si te intelegi.
Nu cred ca acest episod va stirbi increderea mea in oameni , da , voi fi mai precaut, dar nu voi "acuza" pe nimeni din start ca vrea sa ma pacaleasca.
As putea fi mincinos, sa ma duc sa fac plangere ca nu am primit cheile, ca nu a fost respectat termenul din contract .. si ca trebuie sa sparg poarta si usa sa intru in casa, dar nu sunt genul. As vrea sa pot sa-l trag la raspunde pentru inselaciune .. afirmand : am fost pacalit , decat sa devin un mincinos, sa ma transform in ce e vanzatorul. Am fost pacalit si vreau sa pot face ceva.
Multumesc
nu puteți face nimic din păcate. așa cum singur ați ajuns la concluzie, trebuie să măsurați.
Dar daca pozitia actuala a gardului nu corespunde cu cadastru ? Adica dupa pacaleala vizuala .. nici macar nu a mutat gardul cum trebuie : dupa ce m-a pacalit acum ma si fura.
Am fost azi la notar .. si am vazut schita cadastrala .. pe urma am fost la casa si am masurat si nu bate. Ma cert cu vecinul ?! Sau in situatia asta "ma pot lua" de vanzator ?!
Adica cum eu am semnat ca am citit si am verificat , la fel a semnat si vanzatorul ca imi vinde ce era trecut pe cadastru ? Si atunci ? Nu "ma mai plang" ca am fost pacalit, nu ma cert cu vecinul, etc. Nu vanzatorul trebuie sa imi puna la dispozitie ce a vandut, deci el sa rezolve cu vecinul si cu gardul ?
Multumesc pentru raspuns.
Daca cumparati oricum nu prea conteaza.

Daca puteti dovedi pe baza de probe ca s-a mutat gardul ar fi vorba de infractiunea de inselaciune.

Nu inteleg ce fel de gard este.

Daca vor continua asa e posibil sa ajunga gardul langa casa...
Multumec mult pentru raspuns,
Inteleg ca daca ce mi-a pus la dispozitie nu corespunde cu ceea ce e in actul de vanzare/cumparare + documentatia cadastrala as putea face ceva, si voi face !!
Azi dupa ce am masurat nu am mai gasit notarul. Maine voi putea sa discut despre acest aspect. Ce mi-am imputat mie ca neatentie/necunoastere e un aspect. Ma rog ca el sa fi incalcat si o lege, inafara de cea a omeniei, ca sa poata fi tras la raspundere.
Vineri cel tarziu marti voi avea actele de la notar, voi apela la un cadastru pentru masuratori , si daca nu corespund va trebui sa fac o plangere ca nu mi-a pus la dispozitie ce mi-a vandul conform contractului de vanzare cumparare ?
Intrebarea e oarecum din inertie, imi imaginez ca e foarte greu sa consiliati pe baza de "povestiri". Cel mai sigur voi consulta un avocat in momentul in care voi avea hartiile in mana, si "neregula" va fi negru pe alb!
Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
insatiable, utilizator

Alte discuții în legătură

Aș dori să cumpăr un teren extravilan. care sunt actele necesare și la ce ar trebui să fiu atent? alecu1980 alecu1980 As dori sa cumpar un teren extravilan si as dori, ca inainte de a merge la un notar pentru intocmirea tuturor formalitatilor ( contractului ), sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un casa cu teren 9788 m2 doamna care a vandut mi-a ... Se111 Se111 Am cumparat un casa cu teren 988m2 Doamna care a vandut mi-a aratat limita de proprietate cand am cumparat desi in continuare mai exista inca un teren al ... (vezi toată discuția)
Cadastru reinnoit buna ziua, in ianuarie, 2021 am achizitionat ... CatalinM1989 CatalinM1989 Cadastru reinnoit Buna ziua, In Ianuarie, 2021 am achizitionat cash un imobil. Am trimis avocatul sa verifice actele cu soacra mea, pt ca noi ( eu cu ... (vezi toată discuția)