Buna ziua. Tatal meu este mostenitor impreuna cu inca 5 frati pe un tren de 2500 mp si 2 constructii din paianta. Au decedat ambii parinti. Tata in 1985, si mama in 2012.
Unul din frati are testament de la ambii parinti autentificate la notariat in 1985. Tatal meu a aflat de testamente la decesul mamei sale. Timp de 15 ani. tatal meu a avut grija de gospodarie si implicit si de mamaie. Fratele care are testament mergea din canad in cand. Un alt frate a decedat in 1985 si are 4 fete.Tata vrea sa faca succesiunea si sa imparta cu fratele tot. Surorile spun ca le lasa partea. dar nepoatele vor sa ia partea tatalui lor. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa facem succesiunea pe cale notariala? Surorile sunt din provincie si tata cu fratele din Bucuresti. Ultimul domiciliu al defunctului a fost in jud. Giurgiu. Sau este mai bine in instanta? Multumesc.
Ca sa se faca succesiunea pe cale notariala trebuie sa cada toti de acord asupra cotei fiecaruia. Vor fi o gramada, cinci frati, in locul celor care sunt morti vor veni fii/fiicele, prin reprezentare. Si cate capete, atatea idei! E drept ca e solutia cea mai rapida si cea mai ieftina. Altminteri veti dezbate succesiunea in instanta.
după cum prezentați cazul oricum ajung în instanță. testamentul făcut fratelui este valabil doar pentru ceea ce depășește rezerva testamentară, restul urmând a se împărți între moștenitori
@gicu
Nu va contrazic, dar daca se inteleg ,,ca fratii", asta va consemna notarul. In fond se poate ajunge in situatia in care sa nu se faca uz de testament. Sigur, e doar o ipoteza. Cunoscandu-mi concetatenii si eu inclin spre instanta, nu se inteleg doi frati, darmite cinci, basca nepoti, nepoate, neveste, tot alaiul.
Daca considerati ca va veti intelege, atunci veti putea dezbate succesiunea pe cale notariala.
Daca considerati ca nu va veti intelege, atunci va trebui o actiune in instanta.
In ceea ce priveste costurile, nu exista o diferenta semnificativa.
Diferenta intervine numai in ceea ce priveste timpul in care se va rezolva dezbaterea succesiunii: la notariat mai rapid, maxim 2-3 luni, iar la instanta dupa un timp mai indelungat, 1-2 ani, chiar si mai mult.
@carmen
Distinsa d-na, cred ca ati omis costurile expertizei/expertizelor pt. evaluarea in bani a masei succesorale! O expertiza Topografie, cadastru si geodezie + o expertiza Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare, acesta e minimul. La terenuri agricole mai vine si expertul agronom, ca solul nu-i la fel de roditor pe fiecare sola. Judele trebuie sa imparta aceleasi fructe, nu poate imparti mere si pere. Pe cand la notar....
Mostenire
stroescu fabian
Tatal meu a decedat in 1991. Dupa decesul lui nu am facut succesiune (suntem 3 frati si mama) pemtru ca nu aveam ce sa impartim, asa stiam la momentul ... (vezi toată discuția)