avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Angajatii ambasadei
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Angajatii ambasadei

Angajatii abasadei si familiile lor beneficiaza de imunitate de jurisdictie?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:12, 3 Iunie 2014
depinde. dacă sunt cetățeni ai statului respectiv da. nu și familiile lor însă, acestea fiind persoane particulare, fără calitate oficială.
angajații care sunt cetățeni ai țării unde are loc reprezentarea nu.
Potrivit articolului 31 din Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961,
agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar. El se bucură, de asemenea, de imunitatea de jurisdicţie civilă şi administrativă a acestuia
, dacă nu este vorba:
a) de o acţiune reală privind un imobil particular situat pe teritoriul statului acreditar, afară numai dacă agentul diplomatic nu-l posedă în contul statului acreditant pentru realizarea scopurilor misiunii;
b) de o acţiune privind o succesiune, în care agentul diplomatic figurează ca executor testamentar, administrator, moştenitor sau legatar nu în numele statului acreditant, ci cu titlu particular;
c) de o acţiune privind o activitate profesională sau comercială, oricare ar fi ea, exercitată de agentul diplomatic în statul acreditar în afara funcţiilor sale oficiale.

Prin sintagma "agent diplomatic" se înţelege şeful misiunii sau un membru al personalului diplomatic al misiunii. Însă de privilegiile menţionate beneficiază şi "membrii familiei agentului diplomatic care fac parte din gospodăria sa", "membrii personalului administrativ şi tehnic al misiunii diplomatice", precum şi "membrii familiilor lor care fac parte din gospodăriile lor respective".

Art. 37 din Conventie

1. Membrii familiei agentului diplomatic care fac parte din gospodăria sa beneficiază de privilegiile şi imunităţile menţionate în articolele 29 - 36, cu condiţia să nu fie cetăţeni ai statului acreditar.
2. Membrii personalului administrativ şi tehnic al misiunii, precum şi membrii familiilor lor care fac parte din gospodăriile lor respective, beneficiază, dacă nu sînt cetăţeni ai statului acreditar sau dacă nu au în acest stat reşedinţa lor permanentă, de privilegiile şi imunităţile menţionate în articolele 29 - 35, dar imunitatea de jurisdicţie civilă şi administrativă a statului acreditar menţionată la paragraful 1 al articolului 31 nu se aplică actelor îndeplinite în afara exercitării funcţiilor lor. Ei beneficiază de asemenea de privilegiile menţionate la paragraful 1 al articolului 36 în ceea ce priveşte obiectele importate cu ocazia primei lor instalări.
......
Personalul diplomatic al Romaniei (nu ma refer la cel strain din Romania) nu are imunitate diplomatica in Romania. Un cetatean roman nu are imunitate diplomatica in Romania. Ei pot fi sanctionati administrativ sau penal de organizatiile competente (minister, tribunal, etc.) din tara a carei cetatenie o au. De ex, angajatii Ambasadei Romaniei la Paris raspund disciplinar, civil si penal in Romania. Ei au imunitate doar in Franta, nu in Romania.

Atentie ca ei raspund doar pentru fapte incriminate de legile romanesti. Nu raspund de ex. pentru decizii politice si administrative efectuate in conformitate cu atributiile si sarcinile lor, decat in cazul ca au fost facute cu rea credinta sau impotriva misiunilor prescrise de superiorii lor ierarhici.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Implicatii judecata cedo? sam bam sam bam credeti ca datorita anchetei inceputa impotriva sotiei judecatorului roman la cedo, procurorii vor putea face presiuni pe langa acesta pentru a fi mai ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de reprezentare in instanta civila in statul acreditar, a ambasadei din statul acreditant viktorV viktorV Stimati prieteni, Am de realizat intr-un proces civil, un cadru procesual, in care trebuie sa invit entitati statale, prezente in Romania, la nivel de ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean britanic si dreptul de munca in uk Adriana3011 Adriana3011 As dori sa stiu daca dupa casatoria cu cetatean britanic in uk am dreptul la munca fara sa mai aplic ptr nimic la border agency. (vezi toată discuția)