Buna. Am avut un incident cu o domnisoara care mi-a zgariat masina cu cheia intentionat in parcare. A fost filmata, am depus o plangere la politie, au depistato, au urmat niste negocieri care au esuat. Asta sa intamplat acum aproape 3 luni. Politistul nu ma mai contactat. Am sunat eu si mi-a zis ca mai sunt alte cazuri...o sa imi vina si mie randul. Cred ca tine cu domnisoara care mi-a zgariat masina, am vazut ca se intelegea bine cu avocata acesteia. Intrebarea mea este urmatoarea ce sa fac, sa astept in continuare? Care este urmatorul pas? Din cate am citit cu noul cod penal ar trebui sa fac o plangere prealabila? ( so fi inteles avocata cu politistul ca sa treaca 3 luni si sa mi se anuleze plangerea? ) Am nevoie de sfaturi urgent ! Va multumesc !
Daca ati depus in scris plangerea penala nu se anuleaza nimic.
Nu aveti ce sa faceti decat sa asteptati.
Mai aveti dreptul de a merge pe la politie si sa mai intrebati ce se mai intampla dar probabil ca nu veti primi un raspuns care sa va convina...deoarece va trebui sa asteptati...
Stiu ca este enervant dar aceasta este situatia reala...
Plangerea prealabila ati facut-o deja atunci cand ati facut plangere la politie. Negocierile s-au desfasurat probabil pentru retragerea plangerii dumneavoastra. Acum dosarul este in lucru. Cel mai bine ar fi sa va impacati cu persoana care v-a distrus masina, sa va repare paguba produsa. Exista sanse ca dosarul sa nu ajunga in instanta, persoana care v-a zgariat masina sa primeasca NUP (neinceperea urmaririi penale).
luati-va si dvs avocat si intrati tare in ea si avocatul ei.
daca nu merge in penal, vedeti pe cale civila in actiune in pretentii fiindca oricum domnisoara va suporta toate cheltuielile.
faceti o expertiza sa vedeti exact cat ar costa reparatia ca sa stiti cat sa cereti ca despagubire.
Definiţie: Plângerea prealabilă este actul procesual penal prin care persoana vătămată printr-o infracţiune îşi manifestă în mod expres voinţa de a fi tras la răspundere penală făptuitorul, act procesual fără de care nu poate interveni aplicarea legii penale şi, pe cale de consecinţă, nu poate începe şi nici continua urmărirea penală''.
Art. 296. -
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
Deci plangerea prealabila a fost cea pe care am scriso la politie in ziua respectiva, cand sa intamplat incidentul? Aceea nu a fost o sesizare ? Nu trebuie sa mai fac o plangere ca sa inceapa raspunderea penala?
Mi-a oferit jumatate din suma reparatiilor si am refuzat. Poate scapa nepedepsita? Sunt sanse sa nu inceapa urmarirea penala?
Da. Plangerea prealabila este sesizarea pe care ati facut-o dvs la politie. Daca nu sunteti de acord cu impacarea si respecti vretragerea plangerii prealabile, cea mai adecvata solutie este sa va angajati si dvs avocat. Sansele sunt mai mari sa fie trasa la raspundere penala daca cineva va sti in mod corect sa va apere interesele.