Buna. Am avut un incident cu o domnisoara care mi-a zgariat masina cu cheia intentionat in parcare. A fost filmata, am depus o plangere la politie, au depistato, au urmat niste negocieri care au esuat. Asta sa intamplat acum aproape 3 luni. Politistul nu ma mai contactat. Am sunat eu si mi-a zis ca mai sunt alte cazuri...o sa imi vina si mie randul. Cred ca tine cu domnisoara care mi-a zgariat masina, am vazut ca se intelegea bine cu avocata acesteia. Intrebarea mea este urmatoarea ce sa fac, sa astept in continuare? Care este urmatorul pas? Din cate am citit cu noul cod penal ar trebui sa fac o plangere prealabila? ( so fi inteles avocata cu politistul ca sa treaca 3 luni si sa mi se anuleze plangerea? ) Am nevoie de sfaturi urgent ! Va multumesc !
Stimata doamna, pentru cheltuilelie ocazionate va puteti constitui parte civila in cursul procesului penal pana inceperea cercetarii judecatoresti.
Nu este foarte sigur ca dosarul va ajunge in instanta insa. Este posibil ca procurorul sa dispuna o solutie de renuntare la urmarire penala, iar după consultarea suspectului sau a inculpatului acesta să îndeplinească anumite obligatii, respectiv, să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia.
Trebuie sa cunoasteti ca urmarirea penala se incepe in rem conf.NCPP, iar când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că persoana respectiva a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.
Daca va veti retrage plangerea sau veti incheia un acord de mediere in conditiile legii, se va dispune clasare, NUP se dispunea pe vechea reglementare.