Buna ziua.
Bunicii mei sunt decedati de aprox.15 ani. In acest timp nu s-a efectuat succesiunea. Ei au avut 3 copii, dintre care 2 sunt decedati. Fiul in viata a daramat casa si toate anexele de pe un teren si doreste sa construiasca alta casa pe 1/3 din suprafata totala. Intrebarea mea este daca ce a facut el este legal si daca poate obtine autorizatie de constructie fara aprobarea nepotilor din partea fratilor sai (cei doi frati decedati ai sai au: 3 respectiv 5 copii fiecare). Care este procedura legala sau ce trebuie sa faca nepotii pentru a beneficia si ei de partea lor de mostenire? Au dreptul la mostenire si nepotii si care este procentajul?
Multumesc.
Intai trebuie facuta succesiunea dupa bunici, in ordinea in care au decedat. Cei trei frati vor avea sau ar trebui sa aiba (nu stiu ce acte pot sa apara) cate 1/3. Fii celor doi frati decedati vor veni la mostenire prin reprezentare, adica isi mostenesc tatal si vor avea fiecare 1/3/3, adica 1/9 si 1/3/5, adica 1/15 in celalalt caz. Nu poate obtine autorizatie de constructie si a demolat fara autorizatie de demolare. Oricare dintre cei 8 nepoti si unchiul pot deschide succesiunea.
Unchiul nu vrea sa deschida succesiunea pe motiv ca nu are bani. Ce s-ar putea face pntru a-l impiedica sa continuie lucrarile? eventual o adresa din partea noastra la primarie?
Nu ati citit cu atentie ce am postat ! Repet : Oricare dintre cei 8 nepoti si unchiul pot deschide succesiunea. Ca are sau nu are unchiul bani, e prea putin relevant. In fond ii puteti executa partea, are totusi 1/3 din masa succesorala. Ideea de a-l para la primarie nu-i rea, dar deschideti succesiunea. Notarul ii va invita pe toti cei ce au vocatie succesorala, cei 8+unchiul si daca nu va intelegeti va ramane calea instanei. Sunteti 8 impotriva unuia, n-ar trebui sa fie o problema sa va angajati un avocat, sa platiti expertizele, etc, mai ales ca in final unchiul va trebui sa plateasca 1/3, iar ceilalti 1/9 sau 1/15. Daca veti avea cheltuieli de 15.000 (suma este orientativa), unchiul va achita 5.000 de lei iar nepotii unii 1.000 de lei iar altii 1.700 de lei. La finalul procesului s-ar putea ca unchiul sa nu ramana cu prea mult !
Dreptul la mostenire
P.alina
Bunica mea a decedat si avea proprietate o casa si niste terenuri.Dansa are 3 copii ,dar numai unul este in viata ,ceilalti 2 respectiv tatal si unchiul meu au ... (vezi toată discuția)