avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimb teren extravilan = act de vanzare cumparare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimb teren extravilan = act de vanzare cumparare ?

Buna ziua.

Recent am vazut ca s-a aprobat si a intrat in vigoare Ordinul nr. 719/740/M.57/2333/2014, referitor la restrictiile ce se aplica la vanzarea terenului extravilan. (mai multe detalii aici: [ link extern ] )

Imi doresc foarte mult sa fac agricultura, preferabil incepand cu acest an. Eu momentan sunt in situatia urmatoare: tocmai am terminat de facut succesiunea unui teren extravilan iar mama mea este unicul proprietar al terenului. Pentru motive practice (acest teren este in mijlocul operatiunilor unei mari companii de agricultura) as vrea sa fac un schimb de locuri cu aceasta companie. (Si eu am firma deja deschisa si pot trece acest teren pe firma, daca e necesar).

Acum, intrebarea:
- daca este in discutie decat un schimb de terenuri (schimbarea locatiei), se aplica acest ordin proaspat intrat in vigoare ? Suntem amandoi nevoiti sa respectam dreptul de preemptiune, sa instiintam Ministerul Agriculturii, s.a.m.d ?
Sau exista varianta de a face un schimb la notar si atat ?

Va multumesc mult pentru ajutor. (Scuzati-ma daca mai exista acest topic deschis pe site, nu am reusit sa il gasesc :)

O zi buna sa aveti.
Daniel
Cel mai recent răspuns: Woow99 , utilizator 00:58, 11 Iulie 2021
ART. 4
(1) Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.

dispozitiile legii 17/2014 se aplica contractelor de vanzare cumparare si hotararilor judecatoresti care tin loc de contract de vanzare cumparare

dispozitiile nu se aplica
-contractelor de vanzare cumparare care au la baza un antecontract sau un pact de optiune incheiat inainte de intrarea in vigoare a legii 17/2014
-contractelor de schimb imobiliar
-contractului de renta viagera
-contractului de dare in plata
-contractului de donatie
-contractului de fiducie
-actelor de partaj
-actelor juridice de aport la capitalul social al unei societati
-instrainari (realizate prin vanzare) intre rude de pana la gradul al 3 lea inclusiv. (atentie, prin rude nu se inteleg si afini. afini sunt rudele prin alianta carora li se aplica dispozitiile legale)
-succesiune legala sau testamentara
-contractului de intretinere
-alte acte de transfer al dreptului de proprietate, realizate prin alta modalitate juridica decat vanzarea.

contractul de schimb imobiliar se confunda adesea cu o dubla vanzare, dar nu e vanzare. partile se numesc copermutanti, fiecare parte a actului are calitatea de impropriu spus vanzator si cumparator in acelasi timp. (in limbaj "uzual").
in lege, se face mentiune de instrainarea prin vanzare.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
antonia77, utilizator
Mulţumesc mult, Antonia.

Din câte înţeleg, putem face schimbul la un notar sau la primărie.
Dacă există vreo persoană care mă poate îndruma către autoritatea ce poate realiza acest schimb, aş aprecia mult! :)

Mulţam. O zi bună să aveţi.
Daniel
contractul de schimb imobiliar trebuie facut in forma autentica. terenurile trebuie sa fie inscrise in cartea funciara inainte de perfectarea contractului de schimb imobiliar. prin urmare competent este notarul public.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
antonia77, utilizator
Ma poate ajuta cineva cu un răspuns.
Pot sa fac schimb auto cu teren agricol sau extravilan în zilele de azi..?
Vreau neapărat sa achiziționez un teren agricol ...
Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2021
Woow99, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . ... mihai.valeria mihai.valeria Buna ziua. Am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . Vreau sa vand unul dintre ele, acesta avand cadastru cu numar cadastral. Cum pot sa l scot din ... (vezi toată discuția)
Donație teren extravilan, se aplică legea 17/2014? nea_marin nea_marin Bună ziua, Din informațiile pe care le-am găsit eu, donațiile nu fac obiectul legii de mai sus însă notarul pe care l-am consultat mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)