avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

buna ziua. As dori sa stiu daca donatia sau v-c se poate face si la avocat sau numai la notar?
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 16:49, 7 Mai 2009
Donatia se incheie numai in forma autentica , la notar .Nu poate fi incheieta de catre avocat , nu este un act sub semnatura privata.

buna ziua. As dori sa stiu daca donatia sau v-c se poate face si la avocat sau numai la notar? problema mea ca tatalui meu i s-a retrocedat o casa, care a fost impartita pe vremuri de autoritati in mai multe apartamnte. Deci pe romaneste spus i s-au retrocedat mai multe apartament. E adevarat ca e situat in centrul aradului dar apartamentele sunt compuse dintr-o singura camera ,fara baie , WC, fara incalzire, apa. Am fost la notar ptr. a incheia un act de donatie cu tata , dar cand am auzit pretul extraordinar de mare pe care mi la ceret aproape am facut infarct. Mi-a explicat ca este o grila cu zonele orasului si cu valoara apartamentelor si confr. acestei grile stabilesc pretul. Dar acel apartament nu valoreaza pe piata nici o treime din pretul cerut de notar. In aceasta situatie ce pot sa fac? notarulmi-a spus ca indiferent de actul pe care il incheiem donatie, v-c, intretinere pretul e acelasi.
Instrainarea de locuinte , prin acte de vanzare cumparare, se poate perfecta numai la notar.
Atat donatia , cat si vanzarea cumpararea.
Poate ar fi bine sa intrebati si la alt notar... tarifele difera... nu neaparat taxa ci onorariul. In Bucuresti am legalizat copii cu 70 lei bucata iar la alt notar mi s-a cerut 11 lei pentru acelasi lucru...
In cazul imobilului vedeti daca nu puteti face ceva pentru ca imobilul respectiv sa fie redenumit locuinta cu x camere, in suprafata totala de...; atunci ar fi vanzarea sau donatia unui imobil (casa) nu a mai multor imobile (apartamente) si probabil si taxele ar diferi...
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
Lulica, utilizator
Ceea ce va spus notarul este perfect adevarat, taxele sunt aproximativ aceleasi atat pentru actul de donatie cat si pentru C/V.
Amandoua sunt translative de drepturi de proprietate, numai ca donatia se poate desfiinta mai usor decat un contract de vanzare-cumparare.
Daca nu, riscati si asteptati sa va intocmeasca tatal un testament.

Alte discuții în legătură

Partaj madi1206 madi1206 Buna ziua! Din nou :rolleyes: Sa presupunem ca parintii divorteaza. Au un singur copil. Apartamentul este pe numele ambilor parinti. La partaj tatal trece ... (vezi toată discuția)
Grila notar ombladoon ombladoon Buna ziua, As dori sa aflu suma impozitul ce trebuie platit (aproximativ) pentru o donatie(sau act de vanzare cumparare) a unui apartament de 2 camere in ... (vezi toată discuția)