avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri si credite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri si credite

Sotia a decedat la data de 23.01.2014. Sunt pensionar.Eram proprietarii unui apartament si a unui autoturism. Avem 3 copii. Sotia avea 1/4 (avand inca trei surori)dintr-un imobil din provincie, cu terenul aferent si teren agricol. Ce pasi trebuie urmati si daca beneficiez de anumite reduceri, in functie de depunerea actelor pentru succesiune?Cum se procedeaza, ...? Mentionez ca aveam credite la banci, care sunt pana in anul 2020, se supun si acestea succesiunii?
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
doru58, utilizator
Cel mai recent răspuns: doru58 , utilizator 15:14, 3 Iunie 2014
Masa succesorala ramasa de pe urma sotiei va fi formata din 1/2 bunurile pe care le-ati dobandit in timpul casatoriei plus toate celelalte bunuri pe care dumneaei le avea din mosteniri sau le dobandise anterior casatoriei. Banuiesc ca regimul matrimonial pe care il aveati este cel al comunitatii legale. Restul cotei de 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei este cota proprietatea dvs.
Cotele succesorale sunt astfel: 1/4 sotul supravietuitor si restul de 3/4 se imparte in mod egal copiilor.
Puteti dezbate succcesiunea oricand, la notariat sau la instanta de judecata, indiferent daca va intelegeti sau nu cu restul mostenitorilor (copiii), singura diferenta fiind costurile pe care le veti analiza dupa ce veti consulta un avocat si un notar din zona dvs.
Trebuie insa ca in termen de 1 an de la deces sa acceptati mostenirea expres sau tacit.
Daca dezbateti succesiunea in interval de 2 ani de la deces nu veti mai achita impozitul de 1% .
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
Anamaria Plevit, Avocat
Multumesc pentru raspuns, este foarte clar, dar am uitat(dupa ce ati raspuns am adaugat)sa spun ca aveam credite la banci, pana in anul 2020, se ,,impart,, si acestea?
Prin mostenire se transmit in aceleasi cote si activele si pasivele (datoriile)
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri si pasi de urmat succesiune letipop letipop este vorba de urmatoarea situatie: cum trebuie sa procedeze copiii legitimi majori in cazul decesului tatalui care este recasatorit de 9 ani, si nu are alti ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters40466 ContSters40466 Buna ziua ! Am mai multe intrebari legate de succesiune . Datele cazului : sotie supravietuitoare si 4 copii ; bunuri : o casa cu teren si un CEC de 7000 RON ... (vezi toată discuția)
Mostenire bogos elena bogos elena buna seara, In urma decesului tatalui ,au ramas mama si cei trei copii.Averea familiei se imparte intre cei patru membrii ramasi ?Daca mama doreste sa cedeze ... (vezi toată discuția)