avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna seara,
In urma decesului tatalui ,au ramas mama si cei trei copii.Averea familiei se imparte intre cei patru membrii ramasi ?Daca mama doreste sa cedeze partea ei unuia dintre copii poate fara acordul celorlalti frati? Ce parte detine practic mama (jumatate din avere sau o parte egala cu cea a copiilor)?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:07, 8 Septembrie 2010
Daca renunta la succesiune va renunta in favoarea tuturor copiilor. Va trebui sa accepte si apoi sa doneze sau sa ii vanda partea sa copilului favorit. Cat priveste cotele ar trebui stiut ca daca bunurile ce formeaza masa succesorala au fost dobandite de tata impreuna cu mama, partea dumneaei este jumatate, iar cealalta jumatate se imparte intre copii si sotul supravietuitor.
Daca bunul/bunurile au fost proprii sotului decedat -sotia va mosteni 1/4 din mostenire si restul de 3/4 copii.
Daca insa bunul/bunurile au fost dobandite in timpul casatoriei celor doi soti, sotia supravietuitoare va avea o cota de 1/2 plus 1/4 din cealalta jumatate a sotului decedat iar restul 1/4 (din jumatate) se va imparti intre cei trei copii- sau altfel spus 5/8 sotia si 3/8 copii.
poate mama sa vanda partea sa oricui doreste dansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire stefanica1975 stefanica1975 Acum 7 ani a decedat soacra mea si a ramas dupa dansa o casa la tara,mostenita de dansa de la mama si un apartament achizitionat impreuna cu sotul. In acest ... (vezi toată discuția)
Succesiunea mihai2petru mihai2petru tata a murit si mama vrea sa treaca toate bunurile pe numele ei ca nu se intelege cu doi copii care ii fac rau ce poate face? (vezi toată discuția)
Partaj succesoral romanik romanik Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)