In 2006 fratele meu a contract un imprumut bancar, el fiind pensionar pe caz de boala.In 2010 a decedat, motivul decesului nefiind acelasi cu boala de care suferea ( stop cardiorespirator acut).
Fratele meu nu a fost casatorit si nu are nici o ruda de gradul I.
Parintii sunt decedati din 1998- 2002, iar in perioada 2002 - 2010 fratele meu a continuat sa locuiasca in casa parinteasca, fara ca noi sa dezbatem mostenirea sau sa initiem succesiunea.In viata mai suntem inca 3 surori.
In toata aceasta perioada l-am ajutat financiar, s-au platit impozitele la casa, etc...nu a intretinut casa sau alte lucruri din jur, dar a locuit in ea.
Acum, in 2014 primim o informare " sateasca" cum ca institutia care i-a acordat creditul solicita executarea silita a casei parintesti si a terenurilor detinute de parinti, desi creditul angajat era asigurat!
Este legala aceasta actiune a institutiei de credit? Exista cai de atac ?
Multumesc pentru sugestii!
vedeti daca gasiti contractul de credit al fratelui si duceti-va cu el la un jurist. Dar nu cred ca banca poate sa execute silit ceva ce nu a apartinut titularului de credit si nici fratele nu putea garanta cu imobilui sau cu pamantul pentru ca nu ii apartineau. Mult succes va doresc!
Sugestia cu consultatul unui avocat este excelenta! Mai departe... Banca va poate obliga sa dezbateti succesiunea dupa parinti si sa execute cota fratelui. Iar fratele fiind mostenitor rezervatar, are o rezerva succesorala, indiferent ce act (testament olograf, de pilda) ar fi semnat. Este vorba despre actiune pauliana sau oblica, sper sa nu gresesc termenul. Ce nu poate face banca este sa va oblige sa acceptati mostenirea. Aici va vine in ajutor si noul cod civil. Nu intru in amanunte.
in plus fata de cele aratate de rendec, daca nu ati primit instiintarea/notificarea etc din partea unui birou al executorului nu este cazul sa va facti griji momentan.
in mod cert la intocmirea contractului de credit a avut si asigurare in caz de deces. daca exista o asemenea asigurare banca trebuie sa-si ia banii din asigurare nu de la dvs mostenitorii. dvs veti avea de mostenit si activul si pasivul - datoriile fratelui dar repet- numai cand nu ar exista asigurarea amintita.
dvs trebuie mai intai sa cereti date despre contract si sa va aratati binevoitoare pana vedeti tot dosarul si asigurarea respectiva
Taxa de succesiune
roxanaalex
Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine.
Fratele meu a decedat pe 14 iunie, pe numele lui avea o masina care la data decesului era amanetata.
Parintii mei ... (vezi toată discuția)