avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul este obligat sa plateasca zilele libere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul este obligat sa plateasca zilele libere legale?

Recent mi-am pus si eu aceasta intrebare, iar varietatea de raspunsuri din spatiul online (inclusiv de pe acest site) m-a determinat sa va cer inca o data parerea. Este foarte clar specificat in codul muncii ce masuri trebuie luate in cazul in care SE LUCREAZA in sarbatorile legale, insa nu este nicaieri scris concret ca aceste zile libere sunt si platite de angajator atunci cand NU SE LUCREAZA, ci doar ca sunt libere (Art. 139 din Codul Muncii).

Asadar va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca angajatorul este obligat sa plateasca angajatii in aceste zile, chiar daca nu lucreaza, si la ce articol este specificat acest lucru!
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:53, 3 Iunie 2014
Buna ziua,
nu cred ca este specificat in mod expres nicaieri, dar problema de baza este ca angajatorul trebuie sa plateasca pentru munca depusa, fie in zi libera sau nu.
acum mai intervine o problema: exista salariu fix, sau orar, sau......difera de la caz la caz.
succes
@ Anastasia12

Daca nu se lucreaza , atunci nu are de ce sa le plateasca.

Daca se lucreaza in zilele de sarbatoare legala atunci :
- regula este compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

- exceptia : In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
In general, in contractul individual de munca se stabileste salariul brut lunar. Asta inseamna ca in cursul unei luni, indiferent de cate zile lucratoare are aceasta, angajatul va primi acel salariu brut inscris in CIM, proportional cu numarul de zile lucratoare lucrate efectiv.
O luna care cuprinde si sarbatori legale are, de obicei, mai putine zile lucratoare (daca acestea cad in zile lucratoare de luni pana vineri). Pot fi luni de la 18 zile lucratoare pana la 23 zile lucratoare.
In cazul prestarii muncii, dar si al concediilor de odihna sau al concediilor medicale, se platesc doar zilele lucratoare incluse in perioadele respective.

Codul muncii:

ART. 111
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
ART. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

ART. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.


OUG nr. 158/2005:

ART. 10
.....
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.
Anastasia12 a scris:

....
Asadar va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca angajatorul este obligat sa plateasca angajatii in aceste zile, chiar daca nu lucreaza, si la ce articol este specificat acest lucru!


Nu exista nicio astfel de obligatie in sarcina angajatorului, daca acestia nu lucreaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Orele suplimentare catalin07 catalin07 Buna ziua. Am incheiat un contract de munca cu perioada nedeterminata cu o societate. In contract este specificat timp de lucru 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dydi dydi Cate zile de concediu sau zile libere poate obtine un sofer care lucreaza in transportul \" Intracomunitar\"?Se lucreaza 6 saptamani cu 2 saptamani de repaus ... (vezi toată discuția)
Zile libere Rusu Adriana Rusu Adriana Buna seara! Dispecerii , agentii de securitate si paza daca lucreaza in zilele libere legale sunt sau nu platiti dublu ? Mentionez ca la aceste firme plata ae ... (vezi toată discuția)