avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot copia acte din orice dosar civil aflat in curs de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot copia acte din orice dosar civil aflat in curs de judecata daca nu sunt parte in el?

Pot copia acte din orice dosar civil aflat in curs de judecata daca nu sunt parte in el?
Conform carui articol din ce lege sau regulament?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:40, 25 Septembrie 2018
NU
Doar partile din dosar au voie sa faca copii si persoanele imuternicite de una dintre parti
ce lege se aplica?
unde citesc asta?
de ce nu se poate?
dosarul nu este public?
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
EscaLa, utilizator
Dosarul nu are cum să fie public. Ședința, ca regulă, este publică. Dispozițiile legale care se aplică sunt cele ale art. 92 din Hotărârea C.S.M. nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, dispoziții pe care le puteți citi mai jos.
ART. 92
(1) Scoaterea din incinta instanţelor a dosarelor, actelor şi lucrărilor, în afara cazurilor prevăzute de lege şi de prezentul regulament, este interzisă.
(2) Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă. Au prioritate la consultarea dosarului cauzei, în următoarea ordine: avocaţii, părţile sau reprezentanţii părţilor, experţii şi interpreţii desemnaţi în cauză.
(2^1) Consilierii de probaţiune au acces în condiţiile legii la dosarul cauzei în care au fost învestiţi de instanţă, fie în faza de judecată prin solicitarea referatului de evaluare, fie în faza execuţional penală prin îndeplinirea tuturor activităţilor specifice sub îndrumarea judecătorului delegat de la compartimentul executări penale.
(3) Cererile prevăzute la alin. (2) se depun în dosarul cauzei.
(4) Accesul la dosar şi la evidenţele instanţei este permis cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 544/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare. Cererile privind consultarea dosarelor şi eliberarea de fotocopii din acestea formulate de reprezentanţii mass-mediei se soluţionează de purtătorul de cuvânt sau, în lipsa acestuia, de înlocuitorul acestuia, cu consultarea preşedintelui completului de judecată care soluţionează cauza sau a preşedintelui instanţei la care dosarul este arhivat, în situaţia cauzelor soluţionate definitiv în materie penală, respectiv irevocabil în materie civilă.
(5) Dacă dosarul se află înaintea primului termen de judecată, se va permite reprezentanţilor mass-mediei doar studierea unei fotocopii a rechizitoriului, după asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal şi eliminarea pasajelor referitoare la conţinutul unor probe, dacă din prezentarea sau analizarea acestora rezultă informaţii prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieţii private ori se periclitează desfăşurarea procesului penal.
(6) La cerere, reprezentanţilor mass-mediei le pot fi eliberate, în condiţiile alin. (4), fotocopii ale actelor dosarului, inclusiv ale rechizitoriului sau ale hotărârilor pronunţate ori extrase din acestea, cu asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal şi eliminarea pasajelor referitoare la conţinutul unor probe, dacă din prezentarea sau analizarea acestora rezultă informaţii prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieţii private ori se periclitează rezultatul cercetării judecătoreşti.
(7) Persoanele care efectuează studii şi cercetări în folos propriu sau în interes de serviciu au acces la mapele de hotărâri ale instanţei, pe baza solicitării personale, în condiţiile legii. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă.
(8) Documentele prevăzute la alin. (2), (5) şi (7) se studiază numai în arhivă, după identificarea solicitantului, prin verificarea actului de identitate, a procurii sau a delegaţiei şi a legitimaţiei de serviciu sau a altui document similar, în cazul reprezentanţilor mass-mediei, şi notarea numelui şi prenumelui acestuia. După studiere, se verifică integritatea documentelor.
(9) Dosarele privind cauzele care au fost sau sunt judecate în şedinţă secretă, cele privind adopţiile, precum şi cele privind autorizarea efectuării percheziţiilor şi confirmarea şi autorizarea interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice şi emiterea încheierilor privind soluţionarea solicitărilor de transmitere a datelor reţinute în baza Legii nr. 82/2012 pot fi consultate numai de către persoanele menţionate la alin. (2) teza finală, în condiţiile legii. În acelaşi mod pot fi consultate documentele şi evidenţele speciale ale instanţei care presupun confidenţialitate. Prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi stabilite şi alte categorii de dosare care pot fi consultate sau fotocopiate total ori parţial doar de persoanele menţionate la alin. (2) teza finală.
(10) În cazul dosarelor menţionate la alin. (9) pot fi eliberate fotocopii ale actelor şi hotărârilor din acestea numai persoanelor prevăzute la alin. (2) teza finală.
Eu am avut clienti care au vrut sa studieze hotararile instantelor pe vreo 10 ani si a mers...
Le-am facut o cerere si apoi s-au descurcat.

Cat priveste continutul dosarelor situatia poate sa fie mai complicata...
Depinde cum justificati interesul legitim deoarece in functie de acesta apare sau nu si dreptul de a studia dosarele.

In cazurile penale nu am avut probleme dar ca avocat este o alta situatie fata de a dvs.

In civil nu m-a interesat pana in prezent...

Dupa parerea mea, avocatii ar putea avea acces la studierea dosarelor civile chiar daca nu reprezinta partea din dosar.

Pentru ce doriti sa studiati dosarele?

Alte discuții în legătură

Parchetul mi-a refuzat accesul pentru studiul unui al doilea dosar, din două plângeri penale diferite, eu fiind parte civilă în cele două dosare ! flory_mr flory_mr [b]Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:[/b] [quot]Trebuie să aveți acces la tot materialul de Urmărire Penală, dacă în conținutul dosarului ... (vezi toată discuția)
Pot consulta un dosar aflat in judecata in care nu sunt parte? gsp23 gsp23 Suspectez ca alte persoane urmaresc uzucaparea unui teren folosit de mine. As dori accesarea acestui dosar in care nu sunt parte pentru a stii daca/pe ce temei ... (vezi toată discuția)
Procedura studiu dosar raulmotica raulmotica Buna ziua As dori o informatie privind studiul unui dosar. Este vorba despre un eveniment petrecut in urma cu 7 ani (accident de circulatie cu autor ... (vezi toată discuția)