avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pentru înfiintarea unei asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pentru înfiintarea unei asociatii de proprietari

Buna seara. O intrebare scurta. Pentru înființarea unei asociații de proprietari, la art.5 alin.1 din Legea nr.230/2007 spune că ”Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri” de ce la Judecatorie nu vor sa ne ia dosarul pe motivul ca nu au semnat toti proprietarii, doar 22 din 28???? Oare legea nu e lege pentru toata lumea? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:54, 16 Iunie 2014
Dosarul trebie sa-l primeasca, dar daca va fi respins si motivata respingerea, puteti face recurs la Tribunal.
Cladirea are si boxe sau locuri de parcare?
gabriela_bm a scris:
... de ce la Judecatorie nu vor sa ne ia dosarul pe motivul ca nu au semnat toti proprietarii, doar 22 din 28????

Ba da legea este aceeasi dar judecatorii nu sunt la fel.
Daca blocul, cladirea "are si boxe sau locuri de parcare" e o intrebare ce banuiesc la ce se refera dar parca-mi vine sa intreb si eu ce culoare sau inaltime are!!
@andrei_k,
Probabil ca vreti sa aflati daca nu cumva in acea asociatie sunt, pe langa cei 28 proprietari de apartamente si cativa proprietari e spatii cu alta destinatie (spatii comerciale, cabinete...) care si acestia ar trebui luati in calcul. Dar, nu cred ca este cazul pentru ca se spune foarte clar de existenta a 28 de proprietari din care 22 au semnat pentru constituirea asociatiei.

Avand cateva experiente de infiintare sau modificare a asociatiilor de proprietari, nu inteleg de ce judecatorul nu v-a explicat ca sa intelegeti dumneavoastra si noi ceea ce vrea. Stiu ca judecatorul este om si discuta fata in fata cu cel ce merge cu dosarul. Mie mi-a explicat ca nu-mi ia dosarul pentru ca mai trebuie sa mai completez documentatia si sa revin cu dosarul. Mi-a explicat ca daca-mi ia dosarul incomplet, judecatorul este obligat sa se pronunte si o sa dea o decizie de respingere, asa ca a fost mai bine ca m-a indrumat si nu mi-a luat dosarul de mai multe ori pana cand nu era complet.
Poate ca aveti 22 de semnaturi dar aveti 22 de contracte ale apartamentelor intabulate sau transcrise? Eu cu astea am avut mereu necazuri pentru ca semnaturi aveam suficiente, acte de proprietate suficiente dar pentru multe din acestea nu aveam dovada ca sunt intabulate sau transcrise. Poate va amintiti ce a explicat, ce a spus judecatorul in cazul dumneavoastra?
Adriantot a scris:
....
Daca blocul, cladirea "are si boxe sau locuri de parcare" e o intrebare ce banuiesc la ce se refera dar parca-mi vine sa intreb si eu ce culoare sau inaltime are!!...

:happy::happy::happy:

@Adriantot, daca va opreati aici, ma gandeam ca ati intuit corect intrebarea, insa, citind paragraful urmator am realizat ca NU.

Intrebarea se referea la o experienta pe care am avut-o si care se leaga intr-un fel de dvs. ;)
Anume....cand am constituit prima data in viata o asociatie de proprietari a fost simplu: nr. de apartamente coincidea cu nr. de proprietari unici, fara boxe, fara locuri de parcare.

Apoi, mi-a intrat in mana acordul de asociere al unei asociatii de proprietari nou-infiintate, bloc nou, cu apartamente, boxe si locuri de parcare.
Fiind vorba de o adunare generala de inceput de an, am inceput sa verific cine sunt membri si cine nu. Si....stupoare! Am constatat ca in acord erau mai putine semnaturi decat jumatate + 1 din nr. total al proprietatilor. Am vazut apoi ca erau 4 persoane care aveau mai multe proprietati in imobil, astfel ca, daca as fi numarat doar proprietarii unici, imi iesea necesarul de semnaturi mai mare de jumatate. Initial, am crezut ca judecatorul n-a numarat corect si, de fapt, nr. de proprietati trebuie sa fie echivalent cu nr. de proprietari, chiar si repetibili.

Cautand pe internet o explicatie, am dat de comentariile dvs. in care va impartaseati experienta cu judecatorul si semnaturile. Am inceput sa procesez informatia, si sa ma gandesc, cum ar fi daca, de fapt, nr. de proprietari unici conteaza cu adevarat la intrunirea cvorumului, ci nu nr. de proprietati din spatele unui proprietar. Si, mi s-a parut extrem de logica ideea, chiar am mers mai departe cu gandul la dezvoltatorii care au vandut mai putin de jumatate din proprietati si dicteaza absolut tot in asociatie, mai putin, bineinteles acolo unde legea stabileste deja acest lucru, si anume stabilirea fondurilor pt investitii si reabilitare, modernizare, unde ponderea voturilor este data de CPI.

Dar, fiindca sunteti singurul pe care l-am auzit sa fie in aceasta situatie, inca am unele indoieli, as fi vrut sa mai aud macar inca un caz ca sa ma pot convinge.

De aceea am intrebat-o pe @gabriela_bm, fara sa-i dau vreun indiciu, ma gandeam ca ar putea fi vorba de un imobil cu apartamente, boxe si locuri de parcare, unde trebuie numarate atent semnaturile in functie de nr. proprietarilor unici.

Faptul ca nu vor sa-i primeasca dosarul fara semnaturile tuturor proprietarilor pare ilogic.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
andrei_k, utilizator
Acum sunt in situatia de a ajuta niste vecini sa-si incropeasca o as. de proprietari. S-au adunat semanturile si documentele de proprietate de la mai mult de 50%+1, insa stau prost la apartamentele intabulate.
Presedintele ales s-a deplasat la OCPI si a solicitat situatia apartamentelor intabulate, a achitat o taxa si in foarte scurt timp a primit o situatie centralizata in care figurau 44 de apartamente intabulate, deci mai putin decat baremul obligatoriu. Cand s-a uitat mai atent pe situatie, observa ca cel putin 3 apartamente ale unor proprietari care se ocupau de infiintarea as. prop., desi erau intabulate, nu figurau in acea situatie centralizata....
In aceasta situatie, a mers din nou la OCPI, le-a explicat celor de-acolo situatia, bineinteles ca cei de-acolo nu au crezut, insa omul le-a aratat doar actele sale (apt. intabulat). Ce mai incolo-incoace, a constatat ca „baietii” nu au o situatie centralizata buna.
Acum presedintele s-a adresat conducerii OCPI de la Iasi sa clarifice situatia. Faza urata este ca in blocul respectiv (bloc de garsoniere) majoritatea locuintelor sunt inchiriate, iar proprietarii nu sunt de gasit decat cu f. mare greutate sau chiar deloc, astfel incat, drept sa va spun, nu stiu cum au sa se descurce.
Ca tacamul sa fie complet, pe terasa blocului s-a construit o mansarda cu SU dubla fata de celelalte garsoniere si vor trebui modificate procentele privind CPI (care vor deveni mai mici)...
Cu judecatorul delegat nu au fost probleme, adica asa cum a aratat @Adriantot, au fost destul de amabili, au explicat ce au de facut si ca trebuie sa depuna dosarul(le) complet, altfel acesta va fi respins.
Oricum, asa cum a aratat autoarea topic-ului, sunt judecatori dispusi sa ajute, dar sunt si unii care din prea mult orgoliu (poate a fost dat acolo, drept pedeapsa), nu misca niciun deget pentru a ajuta niste oameni care sunt pusi, poate pentru prima data in viata sa faca acest lucru... Pacat, poate ca nici nu stiu ca sunt platiti de catre noi sa-si faca treaba, mai mult, au cele mai frumoase salarii de bugetari!

Alte discuții în legătură

Sediu social in boxa Andrei_Micu Andrei_Micu Buna ziua. Este posibila inregistrarea sediului social in boxa aflata in subsolul unui bloc de locuinte avand in vedere ca exista act de vanzare cumparare si ... (vezi toată discuția)
Data tabel infiintare ap BX BX Am primit de la primarie un model de table pentru infiintare asociatie proprietari. In tabel, trebuie trecut nume, prenume, CNP, S/N/CI, Nr. Titlu de ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare vs spatiu verde piafen piafen Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Locuiesc intr-un complex rezidential in care curtea interioara este asfaltata si folosita ca spatiu de parcare + cale de ... (vezi toată discuția)