avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii CAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii CAS

Buna ziua

Exista vreo Lege in Romania care reglementeaza cuantumul asigurarilor sociale, la modul la care contributia nu poate sa depaseasca venitul?

Speta mea este: Nu mai locuiesc in Romania, dar am un cont intr-o banca romaneasca, si in anul 2012 am primit dobanda la acel cont (vreo 4 lei), suma la care evident am fost impozitat la sursa in mod legal si corect.

Cei de la CAS/ANAF, doresc insa sa incaseze pe anul acela asigurari de sanatate pentru dobanda primita, in valoare de vreo 500 de lei.

1) Mi se pare abuziv ca un cetatean roman care nu mai are domiciliul in Romania sa fie nevoit sa fie asigurat, in conditiile in care in Ordin Nr. 617 din 13 august 2007 Art 2 alin c) se stipuleaza ca pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, contributia la CAS este facultativa

2) Mi se pare incredibil de-a dreptul ca un om care incaseaza 4 lei sa trebuiasca sa plateasca de 100 de ori valoarea venitului ca asigurare de sanatate

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:54, 20 Iunie 2014
1) Pe dvs. v-au lovit cu cass-ul, nu cu cas-ul (cum gresit ati indicat ordinul respectiv).

2) DA, sunt abuzuri.

3) Va intreb, daca nu mai aveti domiciliul in Romania, in ce baza ati deschis contul la banca? Cu ce act de identitate?

4) Da, legea este ca daca incasezi 1 leu de la banca, dar nu mai ai venituri din salarii, vei plati cass, dar nu mai putin decat calculat la valoarea salariului minim pe ecomomie, adica 47 lei/luna, etc.
Nu exista o lege in acest sens; contributia poate depasi venitul.

Sfatul meu este ca, daca nu mai locuiti in Romania, sa nu mai lasati urme ca cea descrisa mai sus (un cont cu 4 lei dobanda care se inregistreaza la fisc ca venit, cu consecintele de rigoare) iar daca acel cont va este necesar, puteti sa aduceti dovezi ca nu mai sunteti rezident aici si nu vi se vor mai cere acele contributii.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Hello

3) Va intreb, daca nu mai aveti domiciliul in Romania, in ce baza ati deschis contul la banca? Cu ce act de identitate?
-> Contul din banca il aveam pe vremea cand traiam in Romania acum multi ani. Il tin pentru a transfera bani parintilor mei, pe care as prefera sa nu ii pun acum pe drumuri sa fuga la Brasov sa imi rezolve mie chestia asta. Cel mai probabil ar trebui sa inchid contul cu proxima ocazie, sau sa fac cumva sa am un cont fara dobanda.

Desi mi-am actualizat adresa la banca, in Romania nu exista din cate stiu eu nicio procedura sa te "dezabonezi" de la plata contributiilor cand pleci si le platesti altundeva.
Interesant este ca nici in 2011 si nici in 2010 nu eram in Romania, dar ei s-au sesizat pentru 2012, desi dobanda tot pe la 4 - 5 lei a fost...

4) Da, legea este ca daca incasezi 1 leu de la banca, dar nu mai ai venituri din salarii, vei plati cass, dar nu mai putin decat calculat la valoarea salariului minim pe ecomomie, adica 47 lei/luna, etc.
--> da, nu e rolul meu sa comentez legile romanesti, dar asta e chiar stupida.

Intrebarea este unde ma pot adresa in mod oficial? Sa zbor in Romania pentru asta mi se pare un pic exagerat, iar online nu m-a luat nimeni in serios cand scriu pe site-ul casei de sanatate. Am primit un reply cu un nr de inregistrare, insa mai departe nimic.
Am trimis prin posta scrisoare recomandata cu o cerere facuta de mine si cu copie dupa asigurarea mea de aici si actele de resedinta, dar evident prin posta nu a raspuns nici dracu...

Probabil m-am obisnuit prost, in orasul in care locuiesc, trimit actele la fisc, primarie sau asigurare prin posta, si vorbim la telefon cand trebuie sa rezolv ceva. De vreo 5 ani nu m-am mai prezentat la un ghiseu...

ma poate ajuta un avocat contra cost sa rezolv problema asta definitiv?

multumesc
mischu80 a scris:
Desi mi-am actualizat adresa la banca, in Romania nu exista din cate stiu eu nicio procedura sa te "dezabonezi" de la plata contributiilor cand pleci si le platesti altundeva.

Ba da, trebuia notificata casa nationala de asigurari de sanatate, ca aveti domiciliul in strainatate si ca nu mai aveti buletin de Romania si acum puteati sa opuneti in contestare notificarea.

mischu80 a scris:

--> da, nu e rolul meu sa comentez legile romanesti, dar asta e chiar stupida.

Chiar ca ... stupida :tooth: ..singura problema este ca modelul este luat de afara !!

mischu80 a scris:

Intrebarea este unde ma pot adresa in mod oficial? Sa zbor in Romania pentru asta mi se pare un pic exagerat, iar online nu m-a luat nimeni in serios cand scriu pe site-ul casei de sanatate. Am primit un reply cu un nr de inregistrare, insa mai departe nimic.
Am trimis prin posta scrisoare recomandata cu o cerere facuta de mine si cu copie dupa asigurarea mea de aici si actele de resedinta, dar evident prin posta nu a raspuns nici dracu...

Prin posta sau fax puteti introduce actiune in contestare in instanta, sau prin reprezentant. Problema se pune ce contestati si cu ce probe ..., caci simplul dezacord cu legea sau necunoasterea ei, nu va ajuta in instanta.

mischu80 a scris:

Probabil m-am obisnuit prost, in orasul in care locuiesc, trimit actele la fisc, primarie sau asigurare prin posta, si vorbim la telefon cand trebuie sa rezolv ceva. De vreo 5 ani nu m-am mai prezentat la un ghiseu...

Noi aici nu avem norocul asta !! :tooth:

mischu80 a scris:

ma poate ajuta un avocat contra cost sa rezolv problema asta definitiv?

Acum sincer, cat sa fie contracostul respectiv, calculat din cei 500 lei de plata, ca sa merite??

Ba da, trebuia notificata casa nationala de asigurari de sanatate, ca aveti domiciliul in strainatate si ca nu mai aveti buletin de Romania si acum puteati sa opuneti in contestare notificarea.

Da, dupa cum am spus, sunt obisnuit prost.
Interesant ar fi ca atunci cand ti se ridica buletinul, informatia ca nu mai ai domiciliul in Romania sa circule mai eficient intre institutiile statului.
In momentul cand plec in alt oras ar trebui sa anunt doar la primarie la evidenta persoanelor, si ei propaga informatia la politie, fisc, asigurari samd...
Se poate, nu e greu... technic e de rasul lumii sa implementezi un asemenea sistem informatic, il pot face intr-o luna. dar cine vrea?

Chiar ca ... stupida :tooth: ..singura problema este ca modelul este luat de afara !!

Interesant ar fi de unde, probabil de la Francezi? in cateva tari din Europa, asigurarea de sanatate este privata desi totusi obligatorie, si nu are nicio legatura cu venitul. Este o asigurare ca oricare alta bazata pe riscul individual. Eu platesc o suma relativ fixa care variaza doar marginal de la an la an in functie de riscul meu personal (varsta, starea de sanatate, chestii cronice.... samd)
Plus ca imi aleg asiguratorul de pe o piata libera in functie de ce imi ofera.
Daca nu am asigurare si ajung la spital e simplu: intai ma trateaza dupa care imi fac factura, daca nu o platesc, ajung la puscarie, si nefiind cetatean imi pierd si dreptul de resedinta pentru ca asigurarea nu era facultativa... :-)

Avantajul este ca spitalul are intotdeauna bani, firma de asigurari tot castiga, si serviciile medicale sunt pe masura.... win-win-win.
Si nu, spitalele nu fac facturi false, pentru ca cei de la asigurare controleaza, faci facturi false, faci si puscarie si pierzi licenta de practica.
Si aici plateam asigurarea degeaba pana am avut un accident ca a intrat unu in mine.... n-am cautat doctori si asistente pe coridoare sa le dau plicuri, am vazut doar o copie dupa o factura de aprox 20.000 de eur cu tot cu operatie si fizioterapie si tot. Isi vor recupera acei bani in anii urmatori, cand ala care a intrat in mine va plati dublu :-)

Acum sincer, cat sa fie contracostul respectiv, calculat din cei 500 lei de plata, ca sa merite??

E vorba de un principiu oarecum simplu decat sa dau fortat 500 de lei la unii care nu fac nimic pentru mine, prefer sa dau o suma mai mare la cineva care chiar ma ajuta.
Oricum acum am apelat la un prieten sa trimita oficial inca o data local acolo actele si vedem ce iese,

multumesc inca o data pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Actionar dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui byrev byrev Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost \\\\"diluate\\\\" prin matrapazlacuri ... (vezi toată discuția)
Cas pentru dobanda la banca ? cristian p cristian p 1. Daca am avut depozit bancar cu dobanda datorez pe langa impozit pe venit si CAS pentru dobanda respectiva ? 2.Daca am inchiriat masina cu contract de ... (vezi toată discuția)
Calcul cass pentru venit din contract de colaborare luciamihalache luciamihalache In anul 2010 am avut un venit de 460 lei , comsioane , dintr-un contract de colaborare (agent de asigurari). Mentionez ca este unicul venit meu venit in acel ... (vezi toată discuția)