Ba da, trebuia notificata casa nationala de asigurari de sanatate, ca aveti domiciliul in strainatate si ca nu mai aveti buletin de Romania si acum puteati sa opuneti in contestare notificarea.
Da, dupa cum am spus, sunt obisnuit prost.
Interesant ar fi ca atunci cand ti se ridica buletinul, informatia ca nu mai ai domiciliul in Romania sa circule mai eficient intre institutiile statului.
In momentul cand plec in alt oras ar trebui sa anunt doar la primarie la evidenta persoanelor, si ei propaga informatia la politie, fisc, asigurari samd...
Se poate, nu e greu... technic e de rasul lumii sa implementezi un asemenea sistem informatic, il pot face intr-o luna. dar cine vrea?
Chiar ca ... stupida :tooth: ..singura problema este ca modelul este luat de afara !!
Interesant ar fi de unde, probabil de la Francezi? in cateva tari din Europa, asigurarea de sanatate este privata desi totusi obligatorie, si nu are nicio legatura cu venitul. Este o asigurare ca oricare alta bazata pe riscul individual. Eu platesc o suma relativ fixa care variaza doar marginal de la an la an in functie de riscul meu personal (varsta, starea de sanatate, chestii cronice.... samd)
Plus ca imi aleg asiguratorul de pe o piata libera in functie de ce imi ofera.
Daca nu am asigurare si ajung la spital e simplu: intai ma trateaza dupa care imi fac factura, daca nu o platesc, ajung la puscarie, si nefiind cetatean imi pierd si dreptul de resedinta pentru ca asigurarea nu era facultativa... :-)
Avantajul este ca spitalul are intotdeauna bani, firma de asigurari tot castiga, si serviciile medicale sunt pe masura.... win-win-win.
Si nu, spitalele nu fac facturi false, pentru ca cei de la asigurare controleaza, faci facturi false, faci si puscarie si pierzi licenta de practica.
Si aici plateam asigurarea degeaba pana am avut un accident ca a intrat unu in mine.... n-am cautat doctori si asistente pe coridoare sa le dau plicuri, am vazut doar o copie dupa o factura de aprox 20.000 de eur cu tot cu operatie si fizioterapie si tot. Isi vor recupera acei bani in anii urmatori, cand ala care a intrat in mine va plati dublu :-)
Acum sincer, cat sa fie contracostul respectiv, calculat din cei 500 lei de plata, ca sa merite??
E vorba de un principiu oarecum simplu decat sa dau fortat 500 de lei la unii care nu fac nimic pentru mine, prefer sa dau o suma mai mare la cineva care chiar ma ajuta.
Oricum acum am apelat la un prieten sa trimita oficial inca o data local acolo actele si vedem ce iese,
multumesc inca o data pentru raspunsuri.