avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Firma de recuperare - debitor decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Firma de recuperare - debitor decedat

Speta este urmatoarea:

Numitul Z.C. in anul 2005 ia un credit de nevoi personale de la banca. La incheierea contractului de credit banca il obliga pe Z.C. la incheierea unei polite de asigurare de viata. La incheierea acesteia Z.C. declara pe proprie raspundere ca nu sufera de nici o afectiune. In 12.07.2008 Z.C decedeaza in urma unui atac de inima. Cei 2 copii major ai lui de cujus, in calitate de mostenitori cu vocatie succesorala, instiinteaza atat societatea de asigurari, cat si banca despre deces, anexand copii dupa documentele justificative. Banca este despagubita de catre asigurator, care ulterior cesioneaza catre o societate de recuperari contravaloarea despagubirii pe motivul (intemeiat zic eu): inscrierea in declaratia pe proprie raspundere, de catre Z.C., a unor date eronate (numitul Z.C. era diagnosticat inca din 2003 de catre doctori ca avand probleme cardiace).
In 30.03.2009 societatea de recuperari trimite notificare la domiciliul defunctului prin care il instiinteaza (in mod indirect de fapt sunt instiintati mostenitorii) despre suma datorata si ii pune in vedere achitarea in termen de 15 aile,achitarea ducand la inceperea actiunii de executare silita. Fac precizarea ca sotia acestuia este de asemenea, decedata, iar succesiunea in urma decesului sotiei nu a fost efectuata.

1. Daca cei 2 copii in calitate de mostenitori nu au deschis inca succesiunea pot fi ei raspunzatori de obligatiile defunctului? Stiu si ca masa mostenirii nu ramane fara proprietar prin decesul lui de cujus, ci are loc "transmiterea" acestui drept catre mostenitori pana la momentul deschiderii efective a succesiunii si exprimarea acceptarii / renuntarii la mostenire. Dar in acelasi timp, daca succesiunea nu este deschisa - deci mostenitorii nu si-au exprimat optiunea de acceptare sau renuntare la mostenire - cum pot fi acestia raaspunzatori de obligatiile asumate de Z.C.?

2. Executarea se indreapta care cine, atata timp cat in contractul de credit nu sunt trecute nici persoane si nici bunuri cu care sa se garanteze creditul (se prezuma ideea ca imprumutatul garanteaza cu bunurile proprii, prezente si viitoare?!?)?

3. Se va suspenda inceperea executarii pana la expirarea termenului de prescriptie a acceptarii / renuntarii la mostenire?

4. Pot fi obligati copii mostenitori la deschiderea succesiunii astfel ca firma de recuperari sa aiba posibilitatea de a se inscrie la masa credala?

5. Cum se poate solutiona aceasta speta fara a afecta integritatea patrimoniilor celor 2 copii. fac precizarea ca bunurile defunctului sunt printre altele un apartament de 3 camere, iar valoarea datoriei este de 2.800 ron.
Cel mai recent răspuns: Cosmin Sighiartau , Consilier juridic 12:36, 13 Mai 2009
stimate coleg, trebuie neaparat ca speta sa fie preluata de un avocat specializat si trebuie analizate toate aspectele, in detaliu si doar apoi se poate raspunde corect la intrebarile dumneavoastra si a gasi rezolvarea problemei.
succes
Mostenitorii accepta atat activul, cat si pasivul mostenirii.
Intrebarea este ...acel apartament a fost lasat de izbeliste in acet timp scurs de la deces si pana in prezent?
Acceptare mostenirii se poate face atat expresi, cat si tacit....
Apartamentul nu a fost lasat de izbeliste, unul dintre copii locuind in continuare acolo. Stiu ca acceptarea poate fi expresa sau tacita, dar oare putem vorbi de o acceptare tacita in acest caz, in care doar unul dintre copii poate fi considerat ca a acceptat tacit mostenirea? Deschiderea succesiunii nu a fost facuta, deci nu se poate spune ca si-au exprimat dreptul de a accepta sau de a respinge mosten irea
Va multumec tuturor pentru sfaturile acordate. Am consultat un avocat specializat atat in succesiuni cat si in recuperari debite care, in urma consultarii documentelor m-a sfatuit sa ajung cu firma de recuperari si cu cea de asigurari la o conciliere deoarece:
- cauza decesului nu era inclusa in clauzele de nedespagubire
- nu s-a precizat care este suma datorata de societatea de asigurare urmasilor asiguratului in cazul producerii riscului asigurat (adica societatea nu numai ca trebuie sa achite bancii despagubirea sumei asigurate, ar mai are si obligatii privitoare la despagubirea urmasilor defunctului in cazul decesului), iar aceasta suma poate depasi debitul solicitat de firma de recuperari

Va voi tine la curent privitor la aceasta speta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)