Aveti hotararea definitiva si irevocabila.In cuprinsul hotararii exista un alineat care se refera la numele de familie.Va folositi de aceasta hotarare si introduceti o actiune penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti cu daune civile!Nu cereti daune mari daca nu aveti argumente puternice!
Eu as face o sesizare la SPCLEP si as anexa si hotararea legalizata, pt ca la schimbarea CI sa o aiba cei de acolo.oricum ii cere certificatul de casatorie, insa va avea unul la ea.Poate fi introdusa o actiune in daune, sau plangere pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti.
Depuneti o cerere la SPCLEP si la politie insotita de copia legalizata a hotararii de divort si solicitati aplicarea prevederilor art. 41 si art. 42 alin. b din OUG nr. 97 / 2005 privind evidenta, domiciliul, reşedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor romani
Art. 18. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5). (documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie si a prenumelui, a datei de nastere, a starii civile, a cetateniei romane, a domiciliului si, dupa caz, a resedintei.)
Art. 41. - Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta atrage, dupa caz, raspunderea civila, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala a persoanelor vinovate.
Art. 42. - Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), art. 17 alin. (1), art. 18 alin. (2) si (3), art. 38 si 39, cu amenda de la 40 lei (RON) la 80 lei (RON);
Art. 43. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 42 si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor si de catre politisti.
Am vazut din alte postari ale dv. ca aveti un copil minor. In aceasta situatie puteti lua in calcul urmatoarele aspecte:
- minorul pana la varsta de 14 ani este lispit de capacitate de exercitiu, iar exercitarea drepturilor sale civile si relationarea cu autoritatile statului este facuta de reprezentatnul sau legal care trebuie sa faca dovada identitatii si calitatii sale (acest lucru se face cu cartea de identitate si copie legalizata a hotararii in care s-a dispus inceredintarea)
- cererea de chemare in judecata trebuie sa contina numele si domiciliul partilor, precum si numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces
- introduceti o actiune pentru micsoararea pensiei de intretinere in care chemati in judecata minorul domiciliat in ...... prin reprezentatnul sau legal si treceti numele asa cum s-a dispus in hotararea de divort. Solicitati instantei sa ceara reprezentantului legal sa faca dovada calitatii sale si a domiciliului minorului (carte de identitate, certificat nastere minor)
- cu siguranta doamna nu va dori micsorarea pensiei de intretinere si se va opune acestei actiuni, dar va trebui sa se legitimeze; astfel, lipsa actului de identitate care sa ateste numele persoanei, stabilit in condiţiile legii, duce la imposibilitatea exercitării drepturilor civile si sociale fundamentale, precum si la imposibilitatea relaţionării corecte cu autorităţile statului, fiind astfel o problema de interes public.
- nu va mai avea importanta daca cererea va fi admisa sau respinsa, caci scopul nu era diminuarea pensiei
Inteleg ca in 15 zile de la pronuntarea sentintei, care nu a fost atacata pe capatul de cerere referitor la nume, ramasa astfel definitiva, irevocabila si executorie, ea ar fi trebuit sa se duca sa ceara schimbarea numelui. Sentinta e emisa in 19 feb 2008. Au trecut de atunci 445 zile. Ce sanse am sa incep o actiune penala, din care eu sa nu ies pagubit, adica cheltuielile cu avocatul sa le suporte ea ? Nu ma intereseaza sa castig ceva, ca daune, poate doar ca daunele sa acopere cheltuielile reale pentru acel proces, valoare de care, in general, nu se tine cont. Cat s-ar lungi in timp ? Ce s-ar intampla daca ea isi schimba numele cand este citata la proces ? mai are loc procesul ?