avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Actualizare pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Actualizare pensie limita de varsta

Buna ziua! M-am pensionat in urma cu 5 ani ( pensie anticipata partiala), iar din februarie anul acesta, atunci cand s-a implinit termenul legal, am facut cererea de trecere la pensia cu limita de varsta. Locuiesc in sectorul 6 si de cite ori m-am dus sa intreb ce se intampla cu cererea mea mi se spunea ca s-a schimbat programul din calculator(mi-e frica sa nu se fi schimbat si cel de calcul) si ca mai dureaza. As vrea sa stiu daca exista un termen legal, maxim, in care ar trebui solutionate aceste cereri, si de asemenea, daca ar putea sa modifice punctele de pensie( in minus) care sunt trecute deja in decizia de pensionare anticipate. Pot sa mai fac ceva? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:39, 5 Iunie 2014
1. Trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu la data indeplinirii conditiilor.

2. Termenul de emitere a deciziei este 45 de zile de la data indeplinirii conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta.

3. Punctajul nu se poate modifica in minus ci doar in plus.

4. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

5. Reveniti cu o cerere, in scris, la Casa de Pensii si solicitati emiterea decizie pentru pensie pentru limita de varsta.

6. Daca decizia de pensie pentru limita de varsta se va emite mai tarziu veti primi si diferenta de pensie retroactiv.
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Dupa lege emiterea deciziei trebuie sa fie facuta in termen de 45 de azile.
Din anumite motive aceasta intarzie pana la 3-4 luni.
Mergeti in audienta la directorul excutiv al casei locale,sau faceti o interventie la CNPP(aici raspunsul poate dura peste jumatate de an).
Plata pensiei de limita de varsta se va face retroactiv de la data indeplinirii conditiilor.
Precizati:
-Barbat
-Femeie
-Luna si anul nasterii
-Stagiul total de cotizare din decizia pentru pensie anticipata partiala
-Stagiul asimilat in ani luni si zile,si la ce se refera(ex:armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
-Stagiul complet din aceeasi decizie
-Luna si anul deschiderii drepturilor la pensie anticipata partiala
-Procentul diminuarii
-Punctajul mediu anual nediminuat
-Punctajul mediu anual diminuat
Domnilor,nimic de zis,jos palaria pentru raspunsurile dumneavoastra ,punctuale si documentate,ca de fiecare data,pentru care va multumim.Am mai intalnit in forum acest gen de intrebare si evident raspunsuri la fel de pertinente.Pai ,daca legea prevede ca termenul de comunicare a acestor decizii este de 45 de zile inseamna ca se poate si trebuie comunicate in acest interval.Daca nu se poate si vedem in practica termene de 3 chiar 4 luni sau mai mult inseamna ca nu se poate si trebuie modificata legea cu sanctiuni ,adica dobanzi ,pentru sumele pe care le primim retroactiv.NU ESTE NORMAL SA NE BUCURAM CA LE PRIMIM CHIR SI RETROACTIV.Sunt drepturi banesti de care nu putem beneficia in timp util pentru ca statul nu respecta pe cei care au achitat cotributii in sume stabilite de stat,la termene stabilite de stat,pe perioade determinate de stat.Nerespectarea termenelor de catre contribuabili pentru achitarea obligatiilor stabilite de stat se sanctioneaza cu promptitudine de catre organelle abilitate,fara exceptii si motivatii,Poate ca un contribuabil asteptand intrarea in plata a pensiei majorate a intarziat plata unui impozit si acum este obligat la plata dobanzilor. Sau poate nu dar cetateanul in raport cu statul merita tratament egal.Pai,drept ii asta?Nu e drept dar merge si asa.
Imi cer scuze daca am intervenit putin mai mult pe langa subiect dar poate n-ar strica sa mai obiectam si noi,poate se misca ceva,Va multumesc pentru rabdare.
bellefille:

1. Credeti ca citeste mesajele noastre cineva care are putere de decizie?

2. Si daca, intamplator, le citeste, e ca si cum nu le-ar fi citit.

3. Dvs. dotiti schimbarea unor cutume si naravuri de multi ani dar v-ati adresat aici pe forum unde noi discutam aplicarea legilor si nu modificarea lor.
Eu tocmai spuneam ca legile nu se aplica.Ar trebui sa ne jenam sa ne exprimam o opinie?

Alte discuții în legătură

Durata penalizare pensie adryanaiulya adryanaiulya Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partial PUSCA RODICA PUSCA RODICA Am depus actele pentru pensia anticipata partial in luna Ianuarie 2008 si am primit decizia de pens. anticipata in luna aprilie 2008 . Am lucrat fara ... (vezi toată discuția)
Punerea în platã a deciziei de pensie anticipatã parțialã Mariana580 Mariana580 1. Dacă nu am depusă dovada de încetare a CIM și am primit decizia de pensie anticipată parțială, pot munci în continuare fără să intre în ... (vezi toată discuția)