avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punerea în platã a deciziei de pensie anticipatã ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punerea în platã a deciziei de pensie anticipatã parțialã

1. Dacă nu am depusă dovada de încetare a CIM și am primit decizia de pensie anticipată parțială, pot munci în continuare fără să intre în plată pensia?
2. Perioada de la data emiterii deciziei și până la încetarea CIM când se ia în calcul?
3. Cartea de muncă rămâne la casa de pensie sau o pot lua?
4. La o vechime de 34 de ani și 2 luni am primit o sumă de 348 lei (cu penalizarea de 45%). Este posibilă o sumă atât de mică având în vedere faptul că am cotizat atâția ani?
Mulțumesc anticipat, aștept răspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:33, 31 August 2014
1. - Puteti sa lucrati in continuare cat doriti dvs. si angajatorul.
- Pensia anticipata partiala se pune in plata dupa ce duceti la Casa de Pensii decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM).

2. Perioada de cotizare la pensie de la daa aprobarii pensiei si pan se pune in plata se va lua in calcul la data pensionarii pentru limita de varsta cand se va emite o noua decizie (de pensie pentru limita de varsta).

3. Carnetul de munca trebuie sa va fie inmanat o data cu decizia de pensionare.

4. - Nu va poate spune nimeni cat este pensia deoarece ea se calculeaza in functie de venitul si contributia lunara din toti anii lucrati.

- Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Încă două întrebări:
1. Dacă nu am primit cartea de muncă o dată cu decizia de pensie, să înțeleg că trebuie depusă cerere de recuperare de la casa de pensii?
2. Dacă fac contestație de anulare a deciziei de pensionare anticipată parțială și lucrez în continuare (de exemplu 12 luni), apoi fac un alt dosar de pensionare anticipată parțială, se diminuează penalizarea? Este posibil?
1. Nu trebuie sa faceti cerere scrisa ci sa mergeti si sa spuneti ca nu ati primit carnetul de munca.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 103
....
(4) Cererea de pensionare, depusa conform prevederilor alin. (2) sau (3), poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare.
...

Art. 106
...
(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.
...

3. - Daca au trecut 30 de zile calendaristice de la data cand ati primit decizia de pensie anticipata partiala nu o mai puteti anula.
- Daca suneti in termen si anulati decizia de pensie atunci puteti oricand sa faceti alta cerere de pensie anticipata partiala (diminuarea va fi mai mica deoarece si numarul de luni de anticipare va fi mai mic, diminuarea fiind de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie SimonaC25 SimonaC25 Buna, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Daca ai lucrat ca si consilier juridic de la 20 ani pana la 60, fara pauza si iti faci ... (vezi toată discuția)
Mod calcul pensie caesara7 caesara7 Buna ziua ,stimati domni! In primul rand,va rog sa-mi spuneti daca modul de calcul al pensiei tine cont de salariul din ultimii 2 ani lucrati? In al II-lea ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie anticipata partiala silverlining silverlining Calculul pensiei anticipate partial .....se face lunar, adica aceasta creste in fiecare luna, sau se stabileste o data-la iesirea la pensie anticipata partial ... (vezi toată discuția)