avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie

Ce act trebuie sa faca mama mea pentru partea care vrea sa mi-o dea mie dar sa nu am drept decat eu tinand cont ca sotul meu are copii din alta casnicie cu care nu te poti intelege. Diferenta dintre testament sau donatie care se poate strica si de cine? Multumesc.
Poate sa faca orice, ce va da sau va lasa va fi bunul dvs propriu si nu va ajunge la copiii sotului decat daca dvs muriti inaintea lui , sotul mosteneste ce aveti dvs si apoi la randul sau va fi mostenit de copiii lui.
Aveti copii impreuna ?
Daca sotul decedeaza inaintea dvs, numai bunurile lui si parte din bunurile comune intra in masa succesorala si va fi mostenita si de copiii lui, nu bunurile dvs proprii.
De asemenea, nici in cazul unui divort, sotul nu are drept la bunurile dvs proprii.
Atat testamnetul cat si donatia ar putea fi atacate dupa decesul mamei dvs de fratii dvs daca aveti si daca le incalca rezerva succesorala.

Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Bunurile donate sau mostenite sunt bunuri proprii daca nu se precizeaza altfel.
Nu avem copii impreuna. Dar stiam ca daca primesc eu ceva are dreptul si sotul meu.
Sotul dvs are drept doar daca primeste si el, adica mama dvs ii doneaza si lui sau ii lasa si lui prin testament, altfel nu.
Donatiile si mostenirile sunt bunuri proprii ale celui ce le primeste.
Ce act pot face sa nu aiba drept copii sotului din alta casnicie si sa nu pot fi atacata de fratii deoarece mama vre sa-mi faca acte numai mie. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Sunt casatorita cu sotul meu de 15 ani,avem 3 copii impreuna.el ... Raluca2111 Raluca2111 Sunt casatorita cu sotul meu de 15 ani,avem 3 copii impreuna.El a mai fost casatorit si are 1 copil dun prima casatorie.El impreuna cu fosta sotie au un ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau vinzare cumparare mag03 mag03 Mama vrea sa mi lase imobilul in care locuieste fiind singura avere a ei .Cum trebuie procedat deoarece mai am un frate si vrea sa ma protejeze eu fiind ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)