As dori sa stiu daca exista o cale legala de a-i determina pe toti locatarii unui bloc sa participe la repararea unui acoperis.
In urma ploilor din ultima perioada imi ploua in casa in mai multe locuri. Blocul are 3 etaje cu magazin la parter. Cei care nu locuiesc la et.3 nu sunt afectati de ploaie si din pacate nu ii intereseaza problema. Eu as dori schimbarea tiglei de pe acoperis in totalitate (blocul are cam 15 ani si din pacate tigla nu a fost de calitate din constructie ea degradandu-se an de an) si reparatii la structura de lemn acolo unde se impune. Din pacate nu exista o asociatie de proprietari a blocului (blocul se afla in com. Bragadiru jud. Ilfov) ci o asociatie de proprietari care cuprinde mai multe blocuri. Legal pot sa ii determin pe toti locatarii sa contribuie la repararea acoperisului?
VA multumesc anticipat pentru raspunsul dvs
n-am experienta practica ..si nu m-am lovit de acest fel de problema niciodata .. insa tind sa cred ca acoperisul e in coproprietatea comuna fortata a tuturor locatarilor .. si de aici regulile aplicabile coproprietatii. adica cheltuielile de intretinere si conservare sunt in sarcina tuturor copartasilor .. insa le poate face un coproprietar (prezumandu-se ca are acordul tacit al celorlalti) iar apoi , daca ceilalti nu vor sa-si plateasca partea , copartasul platitor poate actiona in justitie pe ceilalti pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.
cred ca pot exista si alte cai .. ma gandesc chiar la o gestiune a intereselor altei persoane .. Nu intru in detalii ..
Astept sa - mi confirme cineva cu experienta daca solutia data ar putea fi corecta si practica.
Baza legala o gasesti in HG 400/2003 Normele privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Ok, am inteles care e baza legala, va multumesc pentru raspuns. Acum am o noua nelamurire, eu as dori sa se faca o reparatie generala la acoperis avand in vedere ca ploua in tot apartamentul. In caz ca in adunarea generala se ia hotararea sa se repare pe ici pe colo acoperisul ce as putea face ca sa faca totusi reparatia generala (adica schimbat toata tigla de pe acoperis si nu cosmetizarea acestuia). Trebuie sa cer o expertiza sau cum pot totusi sa obtin reparatia generala a acoperisului. Va multumesc pentru raspunsurile dvs
"ARTICOLUL 46
Cheltuielile pentru lucrari de intretinere, servicii, de reparatii si, dupa caz, de consolidare la partile de constructii si instalatii aflate in proprietatea comuna indiviza - astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria;
uscatoria; terasa; ascensorul; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a gunoiului menajer;
structura de rezistenta; fatade; acoperis si altele asemenea se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar, astfel cum este inscrisa in acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45 alin. (3)."