avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat - depasire regulamentara
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat - depasire regulamentara

Buna,

DE60, in afara localitatii, singur in masina, zona cu depasire interzisa din cauza curbelor, o masina circula tras spre marginea drumului cu 40 la ora, soferul vorbeste la telefon..dupa ce il urmaresc cc 2km (dupa mine masina politiei, MCV cu radar) urmeaza o zona cu depasire permisa cu vizibilitate cca 300m..dupa care iar curbe. Am depasit "telefonistul", din contrasens iese din curba o masina cu viteza destul de mare, dar nu l-am deranjat. Masina politiei vine dupa mine, iar dupa cca 7-8 km in mijlocul unei localitati porneste girofarurile si imi face semn sa trag la dreapta. Mi-a retinut permisul pentru depasire neregulamentara, cica l-as fi deranjat pe cel care venea din fata. I-am explicat ca nu sunt de acord cu acuzele aduse si nu sunt de acord cu nici un fel de demers in acest sens. Totusi politistul a incheiat PV de contraventie si dovada pentru retinerea permisului. Am cerut mentionarea pe PV ca nu sunt de acord cu cele constatate si ca doresc sa opreasca un martor pentru refuzul de a primi PV. Se si intampla. Intamplator pe cel care a oprit imi este prieten si cunosc. El a semnat PV ca si martor pentru nepreluare, iar eu am ramas cu dovada de 15 zile..asa din senin.
Am intentia sa contest. EU VA TREBUI SA dovedesc ca cele constatate sunt porcarii sau doar mentionez in contestatie ca politistul probabil a gresit considerand zona interzisa depasirii de la distanta la care era si el va prezenta probe? ..chiar de amendeaza aiurea e o treaba, trebuie bani la buget..dar ciar sa te lase fara loc de munca,..e nasol..
Are cineva o idee cum imi pot apara dreptatea? ..un lucru e sigur, imi cumpar camera superperformanta..
ce este in procesu-verbal se bucura de prezumtia de legalitate. prin urmare, dsva trebuie sa probati.
Am inteles, deci e simplu..cum observa un politist la marginea drumului ca esti singur/singura, te poate opri si iti scrie intr-un PV ca ai incalcat jumatate din legislatia rutiera, te poate lasa fara talon, fara permis, chiar te poate acuza de ultraj si orice are el in minte, dupa care te apuci sa dovedesti ca nu e asa.. e interesanta democratia noastra.. :( ..inseamna ca trebuia sa semnez procesul sa aplec capul si sa achit amenda si sa angajez sofer pe 1 luna de zile si sa multumesc politistului ca am scapat cu atat. Inseamna ca e bine daca te opresc pe sosea hotii in ucraina..aia macar nu umbla la posibilitatile tale de supravietuire si a familiei.. vad ca la noi oamenii legii au targeturi puse la nivel mult mai inalt..nasol nasol.

Ma pot lega de faptul ca daca intr-adevar prezentam un pericol pentru circulatie, avea posibilitatea de a ma opri in cel putin 3 parcari pana la localitatea unde m-a oprit? ..pot sa ma leg ca nu a oprit nici un martor, nici macar masina pe care am depasit? ..nu prea inteleg.. unu te acuza cu ceva, iti retine permisul pe care l-ai dobandit si o detii regulamentar, si tu trebuie sa dovedesti ca nu ai gresit cu nimic..neavand martori, nici macar de abuz nu-l poti acuza.

Dna. avocat..sunteti sigura ca eu va trebui sa dovedesc ca am circulat regulamentar? ..e la mintea cocosului ca nu pot dovedi , nu am radar, nu pot sa duc cu mine tot timpul 2-3 oameni in masina..Si in cazul unui radar eu trebuie sa vin cu probe ca am circulat regulamentar? ..undeva trebuie sa existe un pic de speranta si pentru cei abuzati si agresati in trafic de cativa teribilisti..

Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am gasit asa ceva: amenda aplicată in PV nu are scop reparator ci scop de prevenire şi pedepsire. Banii care mi se cer si retinerea permisului sunt administrate ca si pedeapsa.
Practic cele consemnate de militian in PV este o acuzaţie penală în sensul Convenţiei iar acesta "beneficiază şi în procedura contravenţională de prezumţia de nevinovăţie, care a fost instituită cu scopul de a proteja indivizii faţa de posibilele abuzuri din partea autorităţilor, motiv pentru care sarcina probei în procedura contravenţională desfăşurată în faţa instanţei de judecată revine în primul rând organului constatator şi nu petentului."

..cred ca voi reusi sa determin ca sa fie ei nevoiti sa faca dovada "contraventiei" inventate cu scopul de a-si realiza norma de permise colectate..

repet..nu umblu cu martori dupa mine, nu am aparate video verificate metrologic in masina, eu doar lucrez, conduc mult si am nevoie de permis.


parere? poate functiona asa ceva, pot reusi astfel sa determin instanta sa ceara probe de la militian?
Fapta pentru care ați fost sancționat nu este depășirea într-o zonă unde depășirea e interzisă. După cum chiar D-voastră ați spus, ați foat sancționat pentru că ați depășit incomodând-l pe cel care circula din față, adică nu v-ați asigurat când ați efectuat depășirea.

Ați făcut rău că nu ați primit procesul verbal. Dacă l-ați fi luat ați fi știut ce a menționat polițistul la obiecțiuni. Faptul că semnați procesul verbal cu obiecțiuni consemnate la rublica mențiuni nu înseamnă că sunteți de acord cu fapta reținută de către agentul constatator.

De regulă dacă s-a menționat faptul că nu sunteți de acord cu cele reținute în sarcina D-vosatră, intimatul va trebui să facă dovada faptei contravenționale.

Oricum, dacă era MCV-ul în spate, probabil că ați fost filmat și în cazul unui proces se vor depune imaginile la dosar. Dacă se vede că venea cineva din față în momentul în care ați depășit, va fi mai greu să câștigați procesul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Patrick_, utilizator
Da Patrick, multumesc. La cald nu am judecat corect, intr-adevar trebuia sa pun politistul sa scrie ca nu sunt de acord cu ce ma acuza si sa-i atrag atentia ca cel care venea din fata avea o viteza foarte mare, ce nu putem anticipa, decat m-am asigurat, nu a venit nimic si am intrat in depasire, asta se va vedea pe imagini..decat ca nu poate nimeni stabili corect cu ce viteza circula cel care venea din fata, dar nu a trebuit sa-si modifice directia de mers, nici macar nu a trebuit sa traga spre margine.. asta e. incerc. sa vad procesul verbal.. poate am norocul sa gasesc ceva neclar in completare etc.

Alte discuții în legătură

Radar zolano zolano Buna. Imprejurari si fapte: DE60, sosea portiune dreapta, in afara localitatii. Am circulat cu cca 100km la ora, dupa mine un echipaj in MCV dotat cu radar. ... (vezi toată discuția)
Depasire, permis suspendat, proces verbal cu valabilitate discutabila. zolano zolano Buna, Desi stiu ca am depasit regulamentar,politistul afirma ca am depasit in interzis. Eram singur, nu pot dovedi cu martori, dar azi mi-a sosit si procesul ... (vezi toată discuția)
Contraventie gutersergiu gutersergiu Buna ziua as dori opinii in ligatura cu Forta porbatorie a unei declaratii notariale intr-o cauza civila pretentii in urma unei tamponari auto soldate ... (vezi toată discuția)