avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salarii restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salarii restante

As avea nevoie de un sfat de la dumneavoastra,daca se poate. Pana in data de 31.05.2014 am lucrat la o firma din Baia Mare care este in franciza cu o firma foarte mare de curierat din Bucuresti. Patronul nu mai vrea sa imi platesca ultima luna de salariu si concediul de odihna de anul trecut pe motiv ca nu am fost in 31.05.2014 la munca si pentru o datorie mai veche fara nici un act prin care sa faca dovada ca mi-a imprumutat acesti bani. In contractul de munca aveam toti angajatii salariul minim si 40 de ore de lucru pe saptamana,dar de fapt lucram 12 ore pe zi de luni-vineri si 2 sambete pe luna de la 8.30 la 14. In mana primeam 1600 de lei din care 642 intrau in cont printr-o conventie incheiata de angajator si o anumita banca si restul de 1000 urma sa ii primim in mana. Acuma nu mai vrea sa imi dea nici banii care intrau in cont nici banii care ii dadea in mana(1000 de lei) si nici concediul de odihna de anul trecut.
Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat cum pot sa imi vad banutii. AM un baietel si sunt singurul din familie care lucreaza si depind enorm de mult de cesti bani. Pentru mine conteaza foarte mult acesti bani.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:07, 9 Iunie 2014
Angajatorul e obligat sa va achite salariul la data platii salariului prevazuta in contract. Solicitati si plata orelor suplimentare si acordarea sporului pentru orele de week-end lucrate, dar si plata concediului neefectuat. Puteti incerca sa solutionati amiabil conflictul de munca prin mediere.
Daca nu doriti ori angajatorul nu doreste va puteti adresa direct instantei de judecata.
cum pot sa dovedesc cate ore suplimentare am lucrate daca nu am nici un act care sa dovedeasca si in contractul de munca nu am scrisa data de salarizare,dar m-am interesat de la colegi ca li s-au virat in cont banii. Ajuta-ma va rog. Va multumesc. Am fost la ITM si au zis ca ei nu pot sa faca nimic si au mai zis ca trebuie sa ma adresez tribunalului.
Potrivit art.119 c.mun., angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

In practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau prin intermediul condicii de prezenţă.

Trebuie sa existe o modalitate prin care sa dovediti ca ati prestat ore suplimentare. De exemplu, inscrisuri semnate de dvs , mail-urile trimise dupa orele program de pe calculatorul de serviciu, colegi etc.
ITM-ul poate face un control la societate pentru a verifica cele sesizate de dvs.
Ce functie ati avut in societate? ce ati lucrat acolo?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin dovezi si martori se poate castiga un proces intre un salariat si un angajator? maryieta maryieta e un an lucrez mult peste orele prevazute in contractul individual de munca,orele suplimentare neplatite,sarb legale,sporuri si concediile(odihna si ... (vezi toată discuția)
Condica de prezenta zgubi71 zgubi71 Buna seara, condica de prezenta poate constitui o dovada in cazul unei reclamatii la itm sau in instanta,in care cer plata orelor suplimentare efectuate dar ... (vezi toată discuția)
Foaie colectiva prezenta(pontaj) -temei legal ContSters86219 ContSters86219 Ce act nomativ specifica obligativitatea tinerii pontajului? (vezi toată discuția)