Buna ziua.
In anul 2011 a fost depusa o plangere penala impotriva mea pe savarsirea infractiunii de inselaciune (valoare prejudiciu 400 ron).
In toamna anului trecut, 2013, am primit o instiintare de rezolutie NUP. Aceasta rezolutie a fost atacata in instanta si s-a reinceput UP.
In luna mai a acestui an am vorbit cu avocatul partii vatamate pentru o eventuala intelegere intre parti si retragerea plangerii penale.
As dori o informatie, daca se poate, pentru a putea sti la ce sume sa ma astept in vederea despagubirii partii vatamate.
Pe langa suma prejudiciata (400 ron), avocatul partii vatamate mi-a prezentat telefonic, ca si cheltuieli de judecata: 700 ron pentru primul dosar depus (cel in care a fost data rezolutie NUP), 700 ron pentru cel de-al doilea dosar in insatnta (pentru atacarea rezolutiei NUP) si 200 ron alte cheltuieli de judecata care normal ar trebui platite de catre partea vatamata.
Teoretic mi-a zis ca aceste sume se mai pot negocia, insa vroiam sa aflu niste pareri in legatura cu aceste valori si cat se poate negocia, in functie de ce anume.
PS. Mi se pare totusi cam mult, ca pt un prejudiciu de 400 ron, sa platesc in final 2000 ron
Chiar daca suma este mai mare decat prejudiciul produs, poate ca ar trebui sa conteze mai mult ca a reinceput urmarirea penala si exista posibilitatea ca dvs. sa primiti o pedeapsa cu inchisoarea.
Probabil sa sumele mentionate de avocat, reprezinta onorarii si cheltuieli de judecata care au fost suportate de partea vatamata, iar acesta fireste ca doreste recuperarea lor. In urma negocierilor puteti ajunge la o solutie care sa avantajeze ambele parti.
Cheltuielile de judecata se solicita in instanta in cazul in care a inceput procesul civil. Pana in acel moment sunt doar cheltuieli efectuate cu initierea procesului.
Pot fi considerate drept chelt de judecata: în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor, sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
De asemenea instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei.
daca mergeti la mediator puteti negocia aceste sume solicitand facturi, chitante sau alte dovezi ale efectuarii lor............Important e sa va intelegeti cu partea vatamata si sa scapati de dosarul penal