Buna dimineata.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat si bineinteles in temeiul legii intr-o problema cu care se confrunta verisoara mea.In anul 2011,iulie a castigat un proces ,a fost reclamanta in aceasta actiune-rectificare carte funciara.Onorariul avocatului a fost de 6000 lei.Avocatul nu a cerut cheltuieli de judecata.Hotararea a ramas definitiva si acum intamplator a aflat ca ar putea sa-si recupereze cheltuielile de judecata pe cale separata.(onorariu avocat).Va intreb ce sanse are sa-si recupereze banii,ce documente sunt necesare la o eventuala actiune in instanta,daca se plateste taxa de timbru ,care este termenul de prescriptie si care este art. din cod civil care face referire la aceste situatii?.Va multumesc mult .
În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul .
Art. 1.357 C.civ.
(1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare.
..
Pentru a deschide actiune in instanta in vederea recuperarii cheltuielilor, va trebui sa anexati la cerere, documente scrise care sa ateste faptul ca aceste cheltuieli au fost facute de catre solicitant.
Daca onorariul avocatului a fost de 6000 lei asa cum sustineti, chitanta prin care avocatul a incasat aceasta suma, ar trebui sa fie depusa la dosarul cauzei castigate de catre verisoara dvs.
Necerandu-se recuperarea cheltuielilor de judecata de catre avocat, este posibil ca respectiva chitanta sa nu fi fost depusa la dosarul respectiv.
Aveti grija ca, instanta poate, chiar si din oficiu, sa reduca motivat partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama si de circumstantele cauzei. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau.