avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prima nastere - salariu mediu pe unitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prima nastere - salariu mediu pe unitate

La primii 2 copii am beneficiat de aceasta prima. Acum, la al 3-lea, mi s-a spus ca nu se mai poate acorda pt ca sunt CIC (avand deci CM suspendat) pt concediu cu al 2-lea copil, timp in care s-a nascut al 3-lea. Asa este? Sau este un act de rea vointa?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 6 Iunie 2014
1. - Legea nu prevede acordarea unei prime la nasterea unui copil.
- Asa aceva este prevazut numai in Contractul colectiv de munca (CIM) aplicabi unitatii sau in Regulamentul intern (R.I.) al unitatii.

2. - Pe perioada cat sunteti in CCC dvs. sunteti tot salariata acelei unitati numai ca aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat, nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dar puteti beneficia de prima de nastere daca asa este prevazut in CCM apiicabil sau in R.I. al unitatii.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Da, este prevazut in CIM la nivel de unitate. Si solicitand in scris acordarea acelei prime de nastere, mi s-a raspuns:
”Asa cum ti-am comunicat telefonic, prima de nastere nu se poate acorda, atata timp cat contractul individual de munca este suspendat pentru concediu de crestere si ingrijire copil”.
Cui ma pot adresa in continuare?
Multumesc!
Faceti o sesizare la ITM sa verifice daca in CCM este prevazut ceea ce vi s-a raspuns.
Este rea-vointa din partea angajatorului.

Potrivit art.49 alin.3 C.mun., pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Aveti grija ca in cazul refuzului angajatorului de a va acorda acest ajutor, dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de zile de la data nasterii copilului.
Am nascut doar de 3 saptamani (iar CIC1 pt copil cu dizabilitati pana la 3ani este inca in desfasurare pana-n ian2015). Iar solicitarea pt prima de nastere a noului nascut recent am facut-o neoficial, ca si o conversatie pe email cu departam. HR (pt celelalte 2 prime de nastere pt ceilalti 2 copii a fost nevoie doar sa depun certificatele de nastere si am si primit primele de nastere in cont), insa de data aceasta nefacand o cerere efectiv, datata si semnata iar raspunsul a fost la fel de neoficial, ca raspuns in textul email-ului.
Voi face atunci o cerere scrisa, datata si semnata, voi cere nr de intrare/inregistrare oficial si apoi cu raspunsul lor ma voi adresa ITM.
Societarea are sediul central in alt oras, iar eu imi desfasuram activitatea intr-un punct de lucru din alt oras. Ma pot adresa ITM-ului din orasul cu punctul de lucru?

Alte discuții în legătură

In ce conditii se acorda banii pentru nasterea copilului de la locul de munca ParaschivFlori ParaschivFlori In ce conditii se mai pot acorda acea prima de la locul de munca pentru nasterea copilului? am inteles de la mai multe prietene care lucreaza in locuri de ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate alessandra2 alessandra2 Buna ziua! Va deranjez cu privire la urmatoare situatie: 1) Am nascut in 2009 pe vremea cand CCMNN era in vigoare. Nu am facut cerere pentru salariul mediu pe ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate ival ival Buna ziua, am o intrebare sau mai bine zis as vrea sa stiu ce sa fac intr-o problema. Am doi copii: o fata nascuta in august 2009 si un baietel nascut in iulie ... (vezi toată discuția)