avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recuperare indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recuperare indemnizatie de crestere a copilului

Cu doua luni inainte de nastere am infiintat impreuna cu sotul meu o intreprindere familiala. dupa nastere am depus cererea de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului in care nu am bifat faptul ca obtin venituri din activitati independente (neintentionat - nu stiam ca se considera venituri din act. independente). am beneficiat de concediu urmand ca la un an dupa incetarea acestuia sa fiu anuntata ca am beneficiat ilegal de acesta si trebuie sa restitui banii. Mentionez ca nu am muncit si nu muncesc in cadrul intreprinderii familiale - veniturile obtinute sunt in baza legii (legea obliga ca veniturile unei intreprinderi sa se imparta in doua intre membrii ei). Am intentat proces, am castigat urmand ca apoi sa pierd recursul facut de ajpis. Ce pot face mai departe?
Cel mai recent răspuns: terimar , utilizator 14:22, 24 Septembrie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. Nu puteti invoca faptul ca nu ati cunoscut prevederile legale.

3. Era bine daca ne consultati inainte de a infiinta I.F. si va spuneam noi despre ce este vorba.

4. Daca hotararea este definitiva si irevocabila nu mai aveti ce face.
Perioada in care am primit indemnizatia a fost iulie 2009-iulie 2011 iar in calcularea ei am depus strict veniturile din salariul meu de educatoare
1. - Daca in perioada celor 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati avut si venituri din activitati independente atunci trebuia sa fie si acestea luate in calculul indemnizatiei pentru concediul crestere copil (CCC).
- Dvs. nu ati stiut asta si ati avut de pierdut.

2. - Plata indemnizatiei pentru CCC se suspenda daca in aceasta perioada aveti venituri profesionale (din salarii, din activitati independente, din activitati agricole).
- Nici asta nu ati stiut si iar ati pierdut.

3. - Faptul ca nu ati declarat veniturile din activitati independente pentru calculul indemnizatiei pentru CCC nu este o circumstanta care sa va absolve de restituirea sumelor incasate necuvenit.
- De altfel si instanta de judecata a constatat ca ati incasat necuvenit indemnizatia pentru CCC.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
as dori sa-mi spuneti atunci la care persoane se refera articolul 12 (2^1) din legea nr.7/2007 care spune ca (2^1) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda în situatia în care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate în perioada concediului
pentru cresterea copilului, altele decât cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei
activitati profesionale.?
1. Este vorba de art.16(3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.

2. Este vorba despre diferite sume pe care le puteati primi, in timpul CCC, de la angajator, sume prevazute in contractului colectiv de munca, in contractului individual de munca sau in regulamentul intern (compensari, prime de nastere etc.) si care nu sunt obtinute in urma desfasurarii unei activitati profesionale in timpul CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pot incasa legal bani daca sunt in concediu de crestere copil? marianal2011 marianal2011 Buna ziua, Momentan sunt in concediu de cresterea copilului (pentru 2 ani) si mi s-a propus sa fiu trainer intr-un proiect/seminarii. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Solicitare date despre venituri in perioada concediu ingrijire copil ungcor ungcor Buna ziua, De curand mi s-a cerut de la Directia Asistenta Sociala o adeverinta privind veniturile realizate in perioada concediului de crestere copil. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil moni85dr moni85dr Va rog sa imi spuneti in cazul in care am statutul de angajata la o firma dar sunt si PFA (crestere albine),in momentul in care voi intra in concediu pentru ... (vezi toată discuția)