avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de somaj

Beneficiezi de indemnizatie de somaj daca imi incheie contractul de munca pentru ca se restrange firma, lucrez aici din 28.10.2013 la un contract de 4 ore. inainte am lucrat pe un contract de 8 ore din august 2010 pana in august 2013?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 7 Iunie 2014
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiu art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) iîncetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj .

Stagiul minim de cotizare -12 luni - poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la un singur angajator.

Care este data incetarii c.i.m.?

pe 28.05.2014 mi s-a incheiat contractul de munca. am avut determinat pe 4 ore pe ultimile 7 luni
7 luni lucrate cu 4 ore/zi inseamna 3,5 luni de stagiu de cotizare la somaj.
In acest sens, in celelalte 17 luni va trebui sa mai cumulati cel putin 8,5 luni stagiu de cotizare la somaj (norma intreaga).

Perioada care se va lua in calcul pentru stabilirea stagiului minim de cotizare la somaj este 28.05.2012 - 28.05.2014.
atunci se cumuleaza din cauza ca din 28.05.2012 pana in 18.08.2013 am lucrat cu 8 ore deci sunt inca 14-15 luni de stagiu de cotizare. Multumesc de raspuns si explicatie. Pt. acte o sa-mi trebuiasca adeverinta numai de la ultimul loc de munca sau si de la celalalt loc de munca?
Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj sunt :
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
5 carnetul de munca in original si in copie
6. adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte acte care, potrivit legii, atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002.
[ link extern ]

Daca stagiul de cotizare este cumulat de la mai multi angajatori atunci adeverinta de somaj se va elibera de catre fiecare dintre acestia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei de somaj, actele necesare pentru dosar CONDRUT CONDRUT Am 24 ani vechime fara intrerupere, un salariu tarifar de 1290 lei si net in jur de 1150-1200 lei si de la 29.11.2011 sunt in preaviz , 20 de zile. Ce ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatia de somaj mamana mamana Am domiciliul in Bucuresti,dar locuiesc in jud Ialomita.Am lucrat la o firma de paza,in perioada:03.04.2013,pana:14.01.2014. , dar pentru ca s-a restrans ... (vezi toată discuția)
Absolvent sau somer daniela23 daniela23 Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine! Sunt in urmtoarea situatie: lucrez la o firma de 3 ani jumate si se pare ca din ianuarie vor sa reduca numarul de ... (vezi toată discuția)