avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale se poate functionare societate 4 ani fara ca un ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

se poate functionare societate 4 ani fara ca un actionar 50% sa semneze macar un act? + cedare actiuni

Buna ziua,

Societate comerciala cu 2 asociati 50-50 si 4 administratori. Eu si asociat si aministrator in firma. De 4 ani nu am mai avut nici o legatura cu firma, adica nu am mai semnat absolut nici un act, nu am primit nici un fel de divident, nu am primit vreo convocare pentru AGA nici oficial nici macar verbal. Practic nici nu am stiut ca firma mai functioneaza. De curand mi s-a pus in vedere ca ori imi cedez aciunile celuilalt asociat ori el se retrage din firma. Am studiat la finante si am avut surpriza sa constat ca firma a depus toate bilanturile in ultimii ani si chiar a declarat profituri in fiecare an. Intrebarea mea este daca o firma poate functiona normal mai mult de 4 ani fara absolut nici o legatura cu un actionar care are jumatate din actiuni? Sa ma astept ca cineva a semnat acte in numele meu? Mentionez ca nu mi s-a interzis accesul la nici un fel de act al firmei dar nu ma pot deplasa la sediul social al firmei nefiind in tara si oricum n-as vrea sa iasa scandal cu celalalt actionar in caz ca nu e nimic incorect. Mi se pare un pic ciudat ca 4 ani o firma face profit si un actionar sa nu fie nici macar informat formal de activitatea firmei, de dividente nu zic ca nu stiu chiar exact cum functioneaza.

Deasemenea, daca doresc sa cedez partile mele sociale celuilalt actionar se poate fara ca eu sa revin in tara si sa fiu acolo personal? Sa-i trimit actele semnate prin curier de ex.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
avramignat, utilizator
Cel mai recent răspuns: avramignat , utilizator 22:25, 9 Iunie 2014
avramignat a scris:
Mentionez ca nu mi s-a interzis accesul la nici un fel de act al firmei dar nu ma pot deplasa la sediul social al firmei nefiind in tara si oricum n-as vrea sa iasa scandal cu celalalt actionar in caz ca nu e nimic incorect.

Haideti domnule actionar-administrator ... sunteti rau, rau, rau, adica dvs. in calitate pe care o aveti nu v-ati exercitat obligatiile, dar aveti pica pe ei ca au facut profit cat dvs. ati fost peregrin. Daca accesul nu vi s-a interzis, atunci ce ati fi vrut? Sa va caute ei in strainatate, sa va dea actele la semnat ?? doamneee ...ma rog, am trait sa o aud si p-asta !!



avramignat a scris:
Deasemenea, daca doresc sa cedez partile mele sociale celuilalt actionar se poate fara ca eu sa revin in tara si sa fiu acolo personal? Sa-i trimit actele semnate prin curier de ex.

Faceti un mandat expres (special) pentru cineva din tara ca sa va reprezinte in relatia cu ceilalti asociati si iesiti din firma fara probleme. Asa e cel mai bine (lasati-i sa isi vada de treaba lor)
Ma faceti rau dar ati citit pe sarite mesajul meu. Eu nu am spus ca ar trebui sa primesc vreun divident, desi legal ca si actionar mi s-ar cuveni. Dar nu despre asta e vorba. Profitul respectiv e mic (banii din firma se scot oricum prin alte metode nu prin dividente), am spus despre profitul firmei ca sa se inteleaga ca nu este o firma cu datorii sau probleme. Intrebarea mea e strict din punct de vedere legal cum poate functiona o firma fara ca un actionar cu 50% sa puna macar o semnatura undeva timp de 4 ani? Eu nu sunt disparut in misiune de 4 ani, am adresa in Romania unde si locuiesc, am mail, telefon etc. si n-am fost contactat niciodata in legatura cu vreo problema. Repet, nu despre bani e vorba aici

Mandatul expres nu trebuie facut in fata unui notar? Ca atunci oricum n-am rezolvat nimic.
Inceputul raspunsului la intrebarea Dvs. il gasiti in prevederile actului constitutiv al societatii.
Restul este in Legea nr.31/1990 - a societatilor comerciale
avramignat a scris:
(banii din firma se scot oricum prin alte metode nu prin dividente),

Bravo, asa este.


avramignat a scris:
Intrebarea mea e strict din punct de vedere legal cum poate functiona o firma fara ca un actionar cu 50% sa puna macar o semnatura undeva timp de 4 ani? Eu nu sunt disparut in misiune de 4 ani, am adresa in Romania unde si locuiesc, am mail, telefon etc. si n-am fost contactat niciodata in legatura cu vreo problema.

Situatia este la limita legalitatii. Firma a functionat prin administratori si mai putin prin hotarari ale AGA (poate nu a fost cazul de asa ceva) Adica, hotararile sunt luata cu 50% din voturi, ceea ce este insuficient desigur, iar dvs. puteti face opozitie in instanta, insa totodata trebuie sa probati buna dvs. credinta si reaua credinta a celuilalt asociat, ceea ce este greu dat fiind conditiile in care dvs. nu ati fost in tara si deci nu v-ati exercitat drepturile dar nici obligatiile in mod firesc. Intelegeti? Si asociatul dvs. poate opune in instanta acest fapt. Desigur legal era sa va comunice (la domiciliul din Romania) hotararile AGA, daca s-au luat.
Acum, moral (nu legal) vorbind si dvs. va legati de niste aspecte, asa ...doar sa le puneti bete in roate, dar este treaba dvs. Raspunsul final este da, legal s-a gresit (atat asociatul cat si dvs.).


avramignat a scris:
Mandatul expres nu trebuie facut in fata unui notar? Ca atunci oricum n-am rezolvat nimic.

Mandatul poate fi facut la sediul oficiilor consulare ale Romaniei si trebuie să cunoasteti datele de identificare ale persoanei ce urmează a fi imputernicită (numele, prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate).
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea sau vinderea partii unui asociat catre alt asociat in detrimentul tertului asociat mariamem mariamem Buna ziua. Vreau sa stiu daca un asociat cu acelasi procent ca al meu are dreptul sa vanda sau sa cedeze partea lui din firma celuilalt asociat pe motivul ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare activ orca orca O situatie interesanta O S.A.. este constituita din 6 actionari din care 5 sunt persoane fizice de cetatenie romana, care detin impreuna 51 % din capital, ... (vezi toată discuția)
Imprumut la societate srl UtaRusso UtaRusso Buna ziua! Sunt asociat din 2021, la un SRL cu doi asociati, cu cate 50% parti sociale fiecare. Societatea functioneaza din 2012. Am devenit asociat prin ... (vezi toată discuția)