avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actualizarea pretentiilor banesti ale reclamantilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actualizarea pretentiilor banesti ale reclamantilor

Buna ziua.
Va rog spuneti-mi cateva pareri cu privire la urmatoarea chestiune:
Intr-o cauza de judecata reclamantii prin cererea lor introductiva au solicitat obligarea paratei la plata unor drepturi banesti ce nu erau acordatea de parata lunar. Conform CPC reclamantii au trebuit sa indice in cererea lor valoare obiectului cererii si astfel au indicat suma de 1000 lei (ca exemplu), specificand clar si ca doar instanta este in masura sa acorde cuantumul corect al drepturilor banesti la momentul pronuntarii hotararii, deoarece de la introdecerea cererii si pana la pronuntare se vor aduna si alte drepturi banesti neacordate. Datorita faptului ca prima instanta s-a declarat necompetenta, cat si urmatoarea, a existat un conflict de competenta, astfel ca de la introducerea cererii si pana la pronuntare ar fi cam un an in care s-a mai adunat aproape aceeasi suma datorata. Acum ce se va intampla tinand cont ca instanta a ramas deja in pronuntare si urmeaza sa dea sentinta ? Instanta va acorda doar suma ceruta de reclamanti sau va actualiza pretentiile in functie de momentul pronuntarii hotararii asa cum s-a cerut ?
De asemenea, daca va acorda doar ceea ce s-a cerut initial, reclamantii pot introduce ulterior o noua cerere prin care sa ceara si restul drepturilor banesti ?

Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 13:45, 10 Iunie 2014
Instanta nu are voie sa dea ceea ce nu s-a cerut.

Trebuia solicitata concret suma, iar la primul termen de judecata, la instanta competenta si cu procedura completa, se putea actualiza suma de bani la acel moment.
Daca nu s-a aratat concret care este acea suma de bani, instanta nu are voie sa se pronunte pe ceva incert si care nu s-a solicitat.

In caz contrar, acesta este un motiv foarte bun de apel/recurs.
Pai s-a cerut ca instanta sa tina cont de momentul pronuntarii hotararii judecatoresti. Nu se putea calcula suma exacta de catre reclamanti fiindca aceasta se inmultea pe zi ce trece.
Pai si instanta putea sa calculeze?????
Eu nu inteleg asta... Adica daca reclamantii nu prevad exact suma care trebuie si cer o suma mai mica, li se acorda doar cat au cerut, dar daca cer o suma prea mare decat au dreptul, atunci instanta poate sa calculeze si nu le da ?!
În hotărâre instanța va scrie cam așa (bineînțeles dacă cererea este admisă):

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de x lei (suma cerută prin cererea introductivă), la care se vor adăuga penalități de întârziere în cuantumul dobânzii legale, sau y% pe zi, sau etc, (după cum se vor calcula acele penalități) de la data ... și până la efectuarea plății.

Cel care va calcula efectiv penalitățile este executorul dacă se ajune la executare silită, deoarce doar el știe exact când se efectuează plata.

Problema nu e neapărat cine și cum calculează penalitățile ci mai ales data de când curg acele penalități și cuantumul lor, având în vedere faptul că ambele aceste elemente depind de obiectul cererii și temeiul juridic pentru care a fost obligat pârâtul. Nu e obligatoriu ca acestea să curgă de la data introducerii cererii și nu e obligatoriu ca acestea să fie în cuantumul dobânzii legale.
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Plătesc 2 pensii de întreținere și între timp ... TiganusNelutu TiganusNelutu Bună ziua! Plătesc 2 pensii de întreținere și între timp mi s-au mai născut 2 copii. Am deschis acțiune în instanta pentru micșorarea pensiilor de ... (vezi toată discuția)
Cum pot suspenda executarea unei sentinte executorii pronuntata de instanta de fond? cristina69 cristina69 Buna ziua, Am urmatoarea speta : Intr-un litigiu de munca in care partile sunt reclamant-un angajat al firmei X iar parat - un angajat al acestei firme . ... (vezi toată discuția)
Neclaritati asupra unei solutii data de intanta fond Artigas Artigas Va salut, Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta a pronuntat solutia admitand in parte cererea reclamantului.Astfel,din suma pe care reclamantul ... (vezi toată discuția)