avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie imobil fara respectarea limitelor de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie imobil fara respectarea limitelor de proprietate.

In 2008, la invitatia parintilor, mi-am construit o casa pe terenul lor. Pentru a grabi putin lucrurile am convenit sa demaram toate procedurile pe numele lor (certificat urbanism, autorizatie constructie casa + gaze + electricitate, etc.) urmand ca la sfarsit sa efectuam dezmembrare si sa trecem casa pe numele meu.
Casa a fost finalizata din fonduri proprii 100%, iar in 2011 am reusit sa trecem casa in proprietatea mea printr-un act de donatie cu scutire de raport.

Problema pe care o intampin: din pacate terenul aferent casei care mi-a revenit in urma dezmembrarii de terenul parintilor nu respecta limitele de proprietate inscrise in Codul Civil, incalcandu-le de la Art. 611 "picatura stresinii" pana la Art. 615 "fereastra de vedere".
Mai exact terenul pe care parintii au fost de acord sa mi-l cedeze are limita de proprietate catre terenul lor SUB balconul meu, SUB streasina mea, nici vorba de 2 m intre balcon sau fereastra si limita de proprietate. Toate acestea in conditiile in care situatia terenului pe care a ramas parintilor ar fi permis fara probleme ca aceste limite sa fie respecatate si nu ar fi fost vorba decat de aproximativ 15 mp.

Aceasta situatie ma pune in imposibilitatea de a imi exercita pe deplin drepturile de proprietate asupra imobilului; nu pot sa il vand cu aceste probleme de ordin juridic.
Avand in vedere ca intampin o rezistenta (greu de explicat) din partea parintilor in ceea ce priveste repararea acestei situatii (am incercat sa-i conving sa-mi vanda cei 15 mp care ar rezolva problema), va rog sa-mi transmiteti daca exista cumva posibilitatea de a rezolva aceasta problema in justitie.
Intre timp am plecat din tara si, foarte probabil, nu ma mai intorc. As vrea sa vand aceasta casa si nu pot din simplul fapt ca nimeni nu vrea sa cumpere o casa ale care ferestre sa se deschida IN terenul vecinului sau sa scoata capul pe geam in spatiul aerian al vecinului....
Astept un raspuns si va multumesc...
Sa ne intelegem .. cu alte cuvinte, v-au cedat terenul cu titlu gratuit si apoi v-ati certat ??
Probabil ca nici ei nu doresc ca acum sa bage pe altul (un strain) in curte. Probabil cand au facut actul de donatie nu s-au gandit ca mai apoi dvs. o sa construiti si o sa vindeti, probabil ca de aici vine si "refuzul" lor, care nu este un refuz propriu-zis ci un mod de a se apara, proteja, caci daca pentru dvs. "a rezolva problema" este sa vindeti si sa plecati pribeag pe meleaguri straine, pentru dansii "a rezolva problema" inseamna sa isi traiasca in liniste si pace, in curtea lor ultima parte a vietii, adica batranetile (unde au gresit sperand ca descendentii vor sta cu ei si ii vor ajuta la batranete). Puteti intenta actiune in instanta, fara sansa de a obtine obligarea lor de a va vinde inca 15 metri, dat fiind caracterul de liberalitate a primului act, si dat fiind ca in aceste situatii prevaleaza principiul ocrotirii celui care si-a diminuat patrimoniul, impotriva celui care si-a procurat un avantaj material prin liberalitatea respectiva, adica dvs. :thumbdown:
Desi faceti multe presupuneri sau insiunuari gratuite, va multumesc pt raspuns.
Daca citeati cu atentie ati fi vazut ca am spus ca donatia a fost facuta si pentru casa si pentru teren dupa ce casa a fost construita.Terenul, impreuna cu casa mi-au fost cedate cu titlu gratuit pentru ca aceasta a fost initiativa si promisiunea lor inca de la inceput. "Construieste la noi pe teren, avem destul, de ce sa mai dai banii pe alt teren in alta parte?". Din pacate pentru mine niciun moment nu am pus problema "cat teren imi vei dona, va respecta acesta limitele inscrise in Codul Civil?"
Casa si terenul sunt de dimensiuni mici (60 mp amprenta + 60 mp etaj), nu va inchipuiti ceva urias...
Nu a fost vorba de o cearta si nici nu s-a pus problema ca eu sa construiesc acolo pentru a avea grija de batranetilor lor. In momentul de fata oricum exista 2 proprietati (curti) separate, deci nu s-ar pune problema sa intre un strain "in curtea lor".
Mentiunile legate de "pribeag pe melaguri straine" nu cred ca-si au locul, Dvs. necunoscand ori termenul "pribeag" ori motivatiile plecarii mele in strainatate.
Da, aveti dreptate anumite aprecieri au fost facute gratuit si au excedat cadrul juridic, recunosc :) (daca eram consultant si incasam bani, acest comportament ar fi fost inacceptabil)
Am citit cu atentie (totusi) si am vazut ca donatia a fost in drept si pentru teren si pentru casa, insa in fapt a fost doar pentru teren, caci casa am retinut ca s-a construit cu banii dvs. (deci la o adica puteti opune cumva acest fapt in instanta - sa speram ca nu va fi cazul).
Se evidentiaza inca odata ca lucrurile chiar si cele simple, dar negandite bine de la inceput, duc mai apoi la complicatii (trebuie sa invete si atii din aceste povesti).
Ca sa stam in cadrul juridic (de data asta), partea finala din primul meu raspuns ramane valabila, dat fiind caracterul de donatie a primului act. Intelegeti ?
Puteti intenta actiune in instanta, fara sansa de a obtine obligarea lor de a va vinde inca 15 metri, dat fiind caracterul de liberalitate a primului act, si dat fiind ca in aceste situatii prevaleaza principiul ocrotirii celui care si-a diminuat patrimoniul, impotriva celui care si-a procurat un avantaj material prin liberalitatea respectiva, adica dvs.

P.S. ..si scuze pentru ofense (nu o luati personal), dar m-am pus fara sa vreau in locul parintilor dvs.

Eu una nu vad nicio problema juridica, doar de vanzare. Asta v-au donat, asta puteti vinde.
Daca proprietatea nu respecta regulile de urbanism, nu era acceptata dezmembrarea dupa receptie.
Asa incat, legal, FARA sa vad acte, nu consider ca exista o problema. O problema exista in lipsa de anticipare pe care nu ati avut-o dv., nu parintii, iar asta nu cred ca li se poate imputa prea mult acum.
Cand construim o casa, cumparam un caine, ar trebui sa incercam sa anticipam cat mai multe dintre chestiuni, probleme viitoare, cine il plimba, cat costa veterinarul, caramida se vinde mai bine, vederea asupra rufelor vecinului dauneaza etc.

In rest, verificati actele la un avocat, verificati structura la un structurist, poate puteti modifica ceva in vederea camerelor spre exterior, asa sa va rezolvati problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare contract donatie nickey1234 nickey1234 Buna ziua, părintii mei vor sa îmi doneze o casa cu clauza ca nu o pot vinde atâta timp cat ei trăiesc.Eu sunt unicul lor copil însă ei sunt foarte ... (vezi toată discuția)
Locuinta in curte comuna vasilesaioc vasilesaioc Buna ziua, In curtea mea a mai fost construita o casa de catre fica mea si sotul ei(pe cheltuiala exclusiva a lor). Actrele de constructie sunt pe numele ... (vezi toată discuția)
Donatie alex1333 alex1333 Dintr-o suprafata de 338 mp teren si casa se poate dona 100 mp ? Daca da in ce conditii? Mentionez ca sunt doi proprietari sot si sotie. (vezi toată discuția)