buna ziua, am doua intrebari:
1.daca am platit pe cateva luni inainte asigurarea sociala respectiv din martie pana in noiembrie ma pot angaja in luna iulie?? banii ce i-am dat sunt pierduti??
2. in conditiile de mai sus pot beneficia de ajutor de somaj inepand cu luna noiembrie?? mentionez ca la 1 noiembrie am peste 12 luni cotizate consecutiv.
1. - Nu ati spus ce fel de contributii ati platit dar banuiesc ca va referiti la plata contributiei de asigurare sociala pentru pensie (CAS).
- Puteti sa va angajati in iulie 2014.
- Contributia platita nu este pierduta, o sa va avantajeze la calculul punctajului pentru pensie (o sa fie pensia mai mare).
2. Ca sa beneficiati de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
(perioada cat ati platit contributia la pensie nu este stagiu de cotizare la somaj decat daca ati platit contributia la somaj, tot prin contract de asigurare cu Agentia de Somaj).
Trimiterea in somaj
flori9
Buna ziua,
pt a trimite in somaj o persoana angajata la o firma care are titlu executoriu, mai este necesara plata taxei de somaj 12 luni din ultimile 24 ... (vezi toată discuția)