avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Renuntare la intelegere amiabila
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Renuntare la intelegere amiabila

Buna ziua,
As dori sa stiu daca se poate renunta la intelegerea amiabila in caz de accident soldat numai cu pagube si care sunt consecintele.
Accidentul a avut loc sambata seara. Persoana vinovata mi-a dat copie dupa asigurare, CI si am completat un formular de intelegere amiabila insa de curand are o atitudine total deplasata punand piedici in rezolvarea rapida a situatiei.
Daca renunt la intelegerea amiabila si ma indrept spre politie care ar fi consecintele pentru mine (pagubitul)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 09:25, 13 Iunie 2014
In ce sens pune piedici rezolvarii situatiei?
Cand se ruga de mine sa nu mergem la politie mi-a promis ca rezolva el repede cu reparatul masinii: dus pe platforma la constatator, bagat in service la prioritati etc. Pana acum, nu s-a ocupat aproape de nimic. A vorbit la compania de asigurari dar ceva in genul "cand vreti voi".
Se lauda cu relatii pe la service-uri dar ... atat.
Am vorbit si eu la asiguratorul lui, am obtinut niste promisiuni ca se rezolva mai repede cu conditia sa duc masina la un service agreat de ei. Vinovatul in loc sa ia masuri sa-mi duca repede masina acolo, asa cum a promis, incepe cu jigniri, ca el e ocupat etc.
Am incercat sa fiu "bland" cu el, dar nu mai merge asa.
Daca ma reindrept spre politie si declar acolo tot ce s-a intamplat, tinand cont de situatie, care ar fi consecintele negative pentru mine?
intelegerea este un act sub semnatura privata si tine de bunavointa partilor.
Notificati-l scris (si prin sms-ur) ca nu da curs intelegerii si mai apoi raportati accidentul la politie, intocmiti plangere impotriva acestuia.

Nu aveti de ce va teme, doar faptuitorul va avea de suferit, amenda, puncte penalizare, permis ridicat, etc. - functie de gravitatea faptei comise.
In timpul cercetarii aveti la indemana alte cai pentru intelegere in materie penala -vezi acord de mediere pe latura civila: reparati si autoturismul si recuperati si ,, alte daune,,
Din cate stiu orice accident (eveniment) rutier in care nu sunt persoane vatamate trebuie raportat la politie in 24h de la data producerii (daca nu se vrea amiabila). Daca se raporteaza dupa >24h at. politia va sanctiona toti vinovatii prin luarea permisului pt. 90 de zile, dupa care va analiza si solutiona problema conform declaratiilor, probelor (indoituri, filmari, etc),
martorilor.
[ link extern ]

Asta e unul din motivele pentru care nu mai fac intelegere amiabila. Fac doar daca vinovatul e dispus sa vina in orasul meu in 24h, si daca nu are asigurare la vre-una din cele 3 fantoma + la cea mai mica suspiciune anunt politia in 24h.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
CountPorcula1987, utilizator
Aici e si dilema mea. Raportarea in max. 24 ore. Eu am incercat sa merg pe amiabila dar daca nu se mai poate ...
Am impresia ca problema se pune cam asa. Daca incerci sa fii amabil, o faci pe barba ta. Mai bine din start spui tot la politie si ai terminat. Deci care mai e rostul intelegerii amiabile?
Nu inteleg de ce renuntarea la intelegerea amiabila duce automat si la pedepsirea pagubitului. Poate din cauza ca prostia se plateste si trebuia din start sa se protejeze prin apelarea la politie.

Alte discuții în legătură

Dosar dauna neplatit de 6luni geaglesmerles geaglesmerles buna ziua. in urma cu aproximativ 6 luni am fost implicat intr-un eveniment rutier unde eu sunt pagubitul.cel vinovat de producerea accidentului avea masina ... (vezi toată discuția)
Am suferit un accident autox-( alek_s alek_s nu stiu pasii ce trebuie urmati in calitate de pagubit am incercat sa citesc ordin csa20 din 2008 dar nu inteleg bine fiecare act cand trebe facut si nu as ... (vezi toată discuția)
Rca romis romis pe 23 12 2009 am avut o mica lovitura la usa sofer de catre cineva care adat cu spatele si m-a lovit ,am fost la Astra si am am facut actele amiabil si mi-a ... (vezi toată discuția)