avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Renuntare la intelegere amiabila
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Renuntare la intelegere amiabila

Buna ziua,
As dori sa stiu daca se poate renunta la intelegerea amiabila in caz de accident soldat numai cu pagube si care sunt consecintele.
Accidentul a avut loc sambata seara. Persoana vinovata mi-a dat copie dupa asigurare, CI si am completat un formular de intelegere amiabila insa de curand are o atitudine total deplasata punand piedici in rezolvarea rapida a situatiei.
Daca renunt la intelegerea amiabila si ma indrept spre politie care ar fi consecintele pentru mine (pagubitul)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 09:25, 13 Iunie 2014
Chestia asta a ramas asa deoarece politia a pierdut un venit substantial in momentul in care au intrat in vigoare amiabilele. Sincer sa fiu in locul lor nici eu nu as trage daca nu sunt platit. Vrei sa iti solutionez problema,... Hai la mine nu fa amiabila, daca nu vi in termen te amendez. Corect ar fi sa plateasca doar vinovatul si termenul sa fie undeva la 48-72h, sau chiar daca e sa le suspende la amandoi nevinovatul sa aiba pe 30 de zile (dupa 48-72h) iar vinovatul pe 90. Pe viitor va recomand camere rutiere (gasiti pe site-uri ebay, amazon incepand de la 60 lei), eu momentan am una dubla si mai montez inca doua si sa nu mai faceti amiabila cand sunteti nevinovat decat in conditiile dvs. (adica: vi acum la amiabila nu maine sau poimaine (am auzit de un caz in care vinovatul stia ca celalalt sofer are nevoie de permis (era sofer de tir), a taraganat >24h dupa care ii radea in nas \"meri la politie,... mie nu imi trebe permisu' oricum plec in vacanta cam o luna si imi expira luna asta RCA-ul+ Rovinieta, fac economie\"), daca e sambata si duminica nu se lucreaza ghinion (pt vinovat), etc).

[Mesaj editat - Din regulament: ''În forum se discută ideea, nu persoana.'' Nu este prima oară când puneti această întrebare si vă rog să vă opriti.]
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ca sa rezumam: daca eu ma intorc la politie, platesc o amenda, las carnetul pentru 30 zile (oricum nu cred ca se repara masina mai repede) dar voi avea niste documente mult mai bune pentru recuperarea pagubei. Corect?

Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Tergiversarea este din vina societatii de asigurari, ei sunt cei care trag de timp si care vor sa plateasca despagubiri cat mai mici trimitandu-va la service-uri unde se fac reparatii de mantuialasa fie ieftin si sa prosteasca pe pagubit. Oricum, pana se constituie dosarul de dauna dureaza cateva zile, o saptamana, aprobari etc. Se poate intampla ca serviceurile sa refuze sa faca reparatia pana nu se vireaza banii, societatile de asigurari sunt frecvent datoare la serviceuri.
Puteti duce masina la reprezentanta, faceti reparatia pe banii dvs si apoi ii actionati in judecata pt recuperarea daunelor inclusiv onorariul unui avocat si al unui expert tehnic pe care neparat trebuie sa-l aveti pentru a efectua constatarea. Pana la urma veti recupera paguba numai ca dureaza mult.
Ceva de genul l-am sfatuit si eu pe tatal meu. A fost lovit (tamponare usoara) de o persoana cu asigurare fantoma. Inspectorul de dauna a inceput sa "dicteze" ce si cum("Service-uri agreate de noi",... raspunsul tatalui meu fiind "Ma doare in cot ce agreati voi,... O sa repar eu unde vreau, platesc si ne dam in barci prin tribunal". A prezentat un comportament proportional cu nesimtirea lui. S-a prins repede ca daca nu face masina unde vrea el o sa aiba tot firma lui mult mai mult de platit. Reparatia era cateva sute de lei,... procesul costa cateva mii. Inspectorii sunt si buni psihologi, au experienta dupa zeci/sute de evenimente. Daca vede un om care considera ca poate fi "intepat" nu rateaza ocazia,... De obicei isi revin la normal daca realizeaza ca nu e de joaca si chiar esti dispus sa mergi in instanta si pt 4-500 lei, ca ai bani sa iti repari singur masina si de plata unui avocat. Trebuie aratata o doza de respect sau nesimtire proportionala cu comportamentul inspectorului si cu cat vrea sa te tepuiasca/ajute. Am avut si situatie de genul: "Unde vreti sa reparati?" totul a decurs normal, rapid fara tepuirile de rigoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar dauna neplatit de 6luni geaglesmerles geaglesmerles buna ziua. in urma cu aproximativ 6 luni am fost implicat intr-un eveniment rutier unde eu sunt pagubitul.cel vinovat de producerea accidentului avea masina ... (vezi toată discuția)
Rca romis romis pe 23 12 2009 am avut o mica lovitura la usa sofer de catre cineva care adat cu spatele si m-a lovit ,am fost la Astra si am am facut actele amiabil si mi-a ... (vezi toată discuția)
Accident Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara. Cine ma ajuta si pe mine cu raspunsul la urmatoarea intrebare : - accident din culpa, neacordare de prioritate, cealalta masina de firma. Ne ... (vezi toată discuția)