avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Eliberare adeverinta de vechime cu plata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Eliberare adeverinta de vechime cu plata

Buna ziua, pentru perioada de 12 luni pe care am lucrat-o la o societate care s-a desfiintat in anul 2002 am solicitat o adeverinta pentru spor de vechime. Aceasta arhiva mi-a trimis adeverinta prin posta cu ramburs in suma de 50 lei. Pensia mea este de 245 lei. Am solicitat telefonic acestei arhive sa faca o reducere a acestei taxe avand in vedere faptul ca perioada pentru sporul de vechime este de 12 luni si am o pensie derizorie din care nu pot sa ma intretin, dar am primit raspuns negativ. Intrebarea mea este ce solutie as avea in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:13, 11 Iunie 2014
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.

(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

2. - Dar daca este vorba de o societate privata care detine arhivele atunci aceasta este nevoita sa solicite plata unui pret pentru serviciul prestat pentru a se putea intretine si a fi rentabila in activitatea ei.
- Despre suma ceruta nu pot sa spun daca este prea mare sau prea mica deoarece nu exista niste tarife prevazute in acte normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea perceperii taxei pentru eliberarea unei adeverinte de vechime in vederea intocmirii dosarului de pensie normator normator Deoarece in ultimul timp majoritatea angajatorilor si al celor care detin arhive elibereaza adeverinte de vechime in munca necesare stabilirii drepturilor ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinte pensie dumitrescuraisa dumitrescuraisa Buna ziua. Ma numesc Dumitrescu Elena si va adresez pe aceasta cale o intrebare. Tatal meu urmeaza sa iasa la pensie anticipat si are nevoie de adeverinte din ... (vezi toată discuția)
Taxele de eliberare a adeverintelor in vederea pensionarii Bora Irina Bora Irina Cum se interpreteaza art. 161(1) din legea pensiilor nr. 263/2010 si art. 126 (2) din HG 257/2011-normele de aplicare a legii pensiilor, referitoare la taxele ... (vezi toată discuția)