avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nulitate absoluta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nulitate absoluta

Va supun atentiei urmatoarea situatie :

- tribunalul pronunta o sentinta pe contencios administrativ - comunicare informatiii de interes public
- sentinta este atacata cu recurs la curtea de apel , recursul este admis, sentinta este casata si trimisa spre rejudecare la tribunal
- tribunalul rejudeca - alt complet - cauza
- sentinta pronuntata de tribunal in rejudecare este atacata cu recurs la curtea de apel care respinge recursul .

La curtea de apel atat primul recurs ( care a fost admis ) cat si cel de-al doilea recurs ( care a fost respins ) au fost judecate de acelasi complet, in aceeasi componenta integral identica .
Instanta de recurs ( si la cel de-al doilea recurs ) s-a declarat competenta material si teritorial
Se poate invoca nulitatea?
Faptul ca acelasi complet , in aceeasi compunere, s-a pronuntat de doua ori asupra aceleiasi cauze este legal ?
Ce se poate face ?
Actiune s-a desfasurat pe vechiul cod de procedura civila, fiind inceputa inainte de intrarea in vigoarea a NCPC .

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:41, 12 Iunie 2014
Compunerea completului nu se circumscrie noțiunii de competență a instanțelor judecătorești. O contestație în anulare pentru acest motiv nu prea are șanse să fie primită. Trebuia să faceți o cerere de recuzare. Nu ați spus motivul pentru care a fost casată hotărârea și trimisă cauza rejudecării și nici ce soluție s-a dat după rejudecare. Probabil instanța de recurs a analizat hotărârea doar din prisma legalității acesteia (art. 304 CPC) și a considerat-o nelegală (de exemplu, a reținut că nu a fost motivată). Dacă după rejudecare instanța de fond a îndeplinit exigențele impuse de Curtea de Apel și a dat o hotărâre legală era firesc să se respingă recursul a doua oară.

Dacă se judeca temeinicia hotărârii (art. 304^1) probabil era cu casare și reținere. Drept urmare, atâta timp cat completul de recurs a avut în vedere numai motive de nelegalitate, a fost în măsură să se pronunțe și a doua oară, întrucât nu s-a pronunțat de două ori asupra fondului, ci o singură dată asupra a două hotărâri din dosar.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Radu9, utilizator
Îmi pare rău, însă nu puteți invoca nimic. Judecătorii instanței de recurs nu s-au aflat în situație de incompatibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca partea recurenta va castiga recursul, ce se va intâmpla? ... Narcisa_ Narcisa_ Daca partea recurenta va castiga recursul, ce se va intâmpla? Instanta de recurs ca retrimite spre rejudecare instanței inferioare? Recurenta a ... (vezi toată discuția)
Casare cu trimitere spre rejudecare la instanta de fond geo-vem geo-vem Am avut un recurs in contencios la Inalta Curte de Casatie , mi-a fost admisa cererea sa casat sentinta in totalitate si a retrimiso spre rejudecare ,asta ce ... (vezi toată discuția)
Modificare ,casare sentinta aser aser Va rog sa-mi explicati - prin ce difera \" modificarea \" unei sentinte de\" casarea \"sa -in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)