- tribunalul pronunta o sentinta pe contencios administrativ - comunicare informatiii de interes public
- sentinta este atacata cu recurs la curtea de apel , recursul este admis, sentinta este casata si trimisa spre rejudecare la tribunal
- tribunalul rejudeca - alt complet - cauza
- sentinta pronuntata de tribunal in rejudecare este atacata cu recurs la curtea de apel care respinge recursul .
La curtea de apel atat primul recurs ( care a fost admis ) cat si cel de-al doilea recurs ( care a fost respins ) au fost judecate de acelasi complet, in aceeasi componenta integral identica .
Instanta de recurs ( si la cel de-al doilea recurs ) s-a declarat competenta material si teritorial
Se poate invoca nulitatea?
Faptul ca acelasi complet , in aceeasi compunere, s-a pronuntat de doua ori asupra aceleiasi cauze este legal ?
Ce se poate face ?
Actiune s-a desfasurat pe vechiul cod de procedura civila, fiind inceputa inainte de intrarea in vigoarea a NCPC .
Compunerea completului nu se circumscrie noțiunii de competență a instanțelor judecătorești. O contestație în anulare pentru acest motiv nu prea are șanse să fie primită. Trebuia să faceți o cerere de recuzare. Nu ați spus motivul pentru care a fost casată hotărârea și trimisă cauza rejudecării și nici ce soluție s-a dat după rejudecare. Probabil instanța de recurs a analizat hotărârea doar din prisma legalității acesteia (art. 304 CPC) și a considerat-o nelegală (de exemplu, a reținut că nu a fost motivată). Dacă după rejudecare instanța de fond a îndeplinit exigențele impuse de Curtea de Apel și a dat o hotărâre legală era firesc să se respingă recursul a doua oară.
Dacă se judeca temeinicia hotărârii (art. 304^1) probabil era cu casare și reținere. Drept urmare, atâta timp cat completul de recurs a avut în vedere numai motive de nelegalitate, a fost în măsură să se pronunțe și a doua oară, întrucât nu s-a pronunțat de două ori asupra fondului, ci o singură dată asupra a două hotărâri din dosar.