avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor-autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor-autoritate parinteasca

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
Sunt mama unui bebelus de cateva luni, nu sunt casatorita cu tatal acestuia, ne-am despartit inainte de nasterea copilului, intrucat dupa ce a aflat ca sunt insarcinata si-a schimbat atitudinea fata de mine, a renunat la ideea casatoriei, nu m-a ajutat cu nimic in perioada sarcinii sau la nastere (nici financiar, nici moral), doar a recunoscut copilul la nastere, copilul purtand numele noastre de familie reunite.
Dupa nasterea copilului insa, tatal a inceput sa devina interesat de copil, are pretentii sa il vada, probabil de gura lumii, vrea sa ne impacam, insa eu nu mai pot avea o relatie cu acesta dupa toate scandalurile care au fost, mi-a distrus sanatatea.
As dori sa stiu daca pot iesi din tara in vacanta cu copilul fara sa ii cer acordul si cum as putea sa fac acest lucru fara sa fie nevoie de el.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 15:11, 12 Iunie 2014
va trebui sa formulati actiune civila pentru exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti. atat timp cat este trecut la tata, va trebui sa ii cereti acordul pt a putea scoate copilul din tara.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
Adela Maria Bratulescu, Avocat
Daca tatal se intereseaza de copil (de gura lumii sau din proprie initiativa) ar trebui sa-l incurajati si sa-l implicati in viata copilului - trimiteti-i la plimbare cu copilul in parc, la pediatru, la vaccin, la cumparat de pampersi si haine, la cumparat panadol si restul de medicamente de care are copilul nevoie.
Nu e vorba sa va impacati dvs cu el ci sa aibe copilul o relatie cu tatal lui (indiferent de relatia dvs cu domnul).
Daca da bir cu fugitii si nu mai vrea sa fie implicat aveti sanse sa obtineti autoritate parinteasca exclusiva. Daca aveti noroc si nu o rupe la fuga, aveti un tata pentru copil.

Nu puteti parasi tara fara acordul tatalui (asa cum nici tatal nu poate parasi tara impreuna cu copilul fara acordul dvs).
Comunicati-i tatalui unde vreti sa mergeti, pe ce perioada si cu ce scop, unde veti locui (la ce hotel/pensiune). Daca nu va da acordul puteti cere suplinirea acordului in instanta.
De asemenea veti avea nevoie de acordul tatalui la eliberarea pasaportului copilului.

(aveti un copil cu el deci va fi in viata dvs intr-un fel sau altul)
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
mirebire, utilizator
nu puteti iesi din tara fara acordul tatalui decat daca obtineti custodia exclusiva prin proces

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi parintesti ronny ronny buna ziua sunt o mama singura cu un copil rezultat in urma unei relatii de 5 ani si jumatate.copilul are 2 ani.dupa ce am nascut am aflat ca tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Tutela sau parinte unic. Adela-Petronela Adela-Petronela Am divortat inainte cu 5 luni inainte de nasterea copilului.In certificatul de nastere a fost trecut fostul sot ca tata al copilului pentru ca au spus ca nu ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra copilului mihaelaak mihaelaak Buna ziua, As dori cateva sfaturi care sa ma ajute in luarea unei luari de pozitie in urmatoarea situatie: - Mama singura divortata de 4 luni si care a ... (vezi toată discuția)