avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs in casatie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs in casatie

Se poate face recurs in casatie, pe baza punctului 12 al articolului 438 Noul Cod de Procedura Penala. Art. 438 cazurile în care se poate face recurs în casaţie: 12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege; Pedeapsa primita se incadreaza in limitele prevazute de lege, dar se poate invoca principiul individualizarii pedepsei? Pentru vatamare corporala un adolescent de 19 ani, fara antecedente penale a primit 5 ani cu executare. Putem invoca acest principiu? in ce conditii? Multumesc
De ce doriti dvs. sa faceti recurs in casatie?! Nu ne-ati spus ce fel de infratiune este (din culpa, grava), daca persoana vatamata a suferit o infirmitate, daca i s-a pus viata in primejdie, daca a suferit leziuni grave s.a. Pedeapsa primita se incadreaza intre limitele infractiunii.

Ati spus "un adolescent de 19 ani"... credeti-ma, daca a facut asta o data si vede ca poate trece usor peste aceasta infractiune, care nu este deloc minora, sunt sanse foarte mari sa o faca si a doua oara.
Vorbiti cu avocatul dvs., care stie cel mai bine situatia.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
CryTeK, utilizator
Infractiunea este vatamare corporala grava, persoana vatamata a avut nevoie de operatie la picior.A avut loc o incaierare la un club. Intrebarea era daca se poate invoca principiul individualizarii pedepsei pe baza punctului 12, al articolului 438. Am inteles de la anumiti avocati ca este posibil, dar mai vreau sa aud pareri.
Art. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;

Nu stiu exact daca persoana vatamata a suferit o infirmitate sau doar o operatie care necesita internare mai mult de 90 de zile. Pedeapsa pentru a si b este:

(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Dvs. ati spus ca totul a avut loc intr-un club. Primul gand al meu a fost acela ca a existat culpa deoarece fiind intr-un club, unde se consuma bauturi alcoolice, inculpatul era sub influenta lor. Peapsa pentru aceasta infractiune este:
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă

Dar... ati spus ca infractiunea este vatamare corporala grava, hotararea instantei fiind aceasta. Inseamna ca se exclude culpa.
Faptul ca a primit o decizie de 5 ani cu executare, este una corecta la prima vedere si acel recurs in casatie potrivit art. 438 al. 12 nu mai este valabil. (anii sunt cuprinsi in limita infractiunii respective)

Eu va recomand sa asteptati si alte raspunsuri, eu nu am cunostinte practice inca, e posibil sa fac greseli de interpretare. Daca nu reusiti aici, mergeti cu dosarul la avocatul care v-a reprezentat sau un alt avocat. Ei o sa va dea cel mai bun raspuns.

Numai bine!
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
CryTeK, utilizator
Pedeapsa este in limitele prevazute de lege, intrebarea era daca se poate face recurs invocand individualizarea pedepsei.
Nu se poate face recurs in casatie pentru reindividualizarea pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lovit un pieton pe trecere,anul trecucut in luna octombrie, de ... bogdandaniel87 bogdandaniel87 Am lovit un pieton pe trecere,anul trecucut in lima octombrie,de atunci circul cu dovada,pietonul a depus plangere penala impotriva mea,acesta a suferit o ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava justis justis in caz de vatamare corporala grava se poate da ca pedeapsta inchisoare cu suspendare? Sau mai bine zis care poate fi pedeapsa minima? Poate exista impacarea ... (vezi toată discuția)
Asigurarile ...in cazul unui penal nikolos nikolos la 5 victime cu 55 zile med.legala si 1 cu 90 zile plus un deces asiguratorul este din spania si auto avea asigurare calatori in cazul unui accident ... (vezi toată discuția)