avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nereguli la plata salariului la Romania Libera
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nereguli la plata salariului la Romania Libera

Buna ziua

>Asa avea cateva probleme legate de deciziile luate de catre conducerea la cotidianul Romania libera in legatura cu plata salariilo si comisioanelor.
>Sunt angajata la firma lor din 2006 ca coordonator birou. Pana luna trecuta mi s-au platit comisioane in baza realizarilor si incasarilor pe luna respectiva. Am sarcini si de contabilitate. Salariul de baza brut e 960 lei+tichete de masa. Net ajunge pe la 700 lei.
>Problema ar fi ca s-a luat o decizie in 17 mart. a.c. de conducere, mai precis de dna dir. executiv, cu incepere din 1 febr. Faxul cu decizia mi-a fost trimisa in 14 apr.09. Si se spune ca nu se mai plateste comision din motiv ca nu s-au indeplinit targetele. Si de acum incolo comisioanele se vor plati in caz ca se ajunge la 98% din realizarea targetului Key Account Manager. Dar eu nu am primit un astfel de target care ar trebui sa realizez. Eu nu figurez in post ca KAM, eu sunt sef birou teritorial. Cum s-ar putea ajunge la situatia ca ei sa pot fi nevoiti sa-mi plateasca ca pana acum comisioanele. Din moment ce nu mai am motivatie nu o sa mai nici interes, pt. ca din salariu de 700 lei nu se poate trai. In special ca atributiile mele nu valoreaza atat. Salariul legal pt. un post cu studii superioare si cu atributiile postului, legea astfel prevede salarizarea. Dar la ei nu se aplica nimic din lege ca angajator.
>Nu numai aceasta este singura problema si daca e cazul sunt hotarata sa ma duc pana la capat cu povestea asta, ca ce se face la firma asta cu angajatii e bataie de joc.
>Anul trecut tot asa au fost taiate comisioanele la mica publicitate, de la 10% la 1,4%. Normal ca nimeni nu are interes, s-a ajuns la situatia ca vanzarile de mica au scazut enorm. Tot asa s-a procedat, s-a luat o decizie cu incepere retroactiva. Tot asa prin 3 apr.08 s-a dat prin fax decizia cu incepere din 1.mart.08. Problema de anul trecut a mai fost ca ne-au silit pur si simplu sa semnam un contract de mandat comercial pe motiv ca comisioanele se vor plati in baza acestui mandat comercial, separat. Acest contract a fost trimis dupa o luna de la primirea deciziei prin mai.08. Deci eram angajate pe o firma se pe o alta firma s-a incheiat acel mandat comercial care are multe neclaritati si nereguli. Aceste nereguli au fost semnalate de nenumarate ori, dar ni s-a dat la cunostinta ca daca nu semnam nu ne mai platesc comisioanele. Lista cu procentele pt. comisioane abia prin iul.08 le-am primit semnate si stampilate. In plus ca la plata catre bugetul de pensii e micsorata nefiind calculata comisionul la salariul de baza.
>Cum se poate lua astfel de decizii retroactive? Din ce sa mai traim si sa platim daca se ajunge sa se castige cu atributii de studii superioare ca un maturator de strada? Ce se poate face ca sa se ajunga la o intelegere? Dorinta mea ar fi ca sa pot lucra pt. o retributie cat de cat decenta. Si sa nu fiu nevoita sa fiu victima unor decizii managariale proaste, pripite, gandite peste noapte, care nu duce la nici un rezultat pozitiv.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:17, 12 Mai 2009
1. Fiti sigura ca maturatorul de pe strada are salariu mai mare. El are diferite sporuri la salariul de baza.
2. In situatia dvs. nu stiu daca e cazul sa sesizati ITM pentru ca drepturile dvs. banesti pe care le reclamati nu fac obiectul contractului individual de munca. Mai bine actionati pe angajator in judecata. Luati un avocat bun al carui onorariu il veti recupera prin cererea de cheltuieli de judecata de la angajator.
3. Si cand te gandesti ca ziarul respectiv critica pe cei care nu respecta legile (!?).
Mult succes!
Multumesc de raspuns. Vad ca nu multi au curajul sa raspunda cand vine vorba de presa. Am gasit un avocat bun, cel mai bun din oras. Am inteles ca pot incepe procesul la Judecatoria din orasul meu pt. ca au punct de lucru deschis.
Sigur nu o sa fie usor si va trece ceva timp pana se va da o sentinta. Sper sa fie in favoarea mea.
Daca nici un coleg de-al meu nu v-a mai raspuns, nu cred ca a fost lipsa de curaj in fata presei.
Cred ca au considerat raspunsul meu complet si nu aveau de spus nimic in plus.
Va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte fixa + comision cristina.m_m cristina.m_m In contractele de munca intocmite de angajator este precizata doar partea fixa comisioanele realizate apar in stat ca si prime, se ... (vezi toată discuția)
Diminuarea salariului OanaDragusin OanaDragusin Buna ziua! Lucrez intr-o companie multinationala,iar renumeratia salariala este formata din salariu fix + comision din target.Datorita competentelor mele ... (vezi toată discuția)
Firmele de recrutare ptr bone si menajere nu trebuie sa respecte legile? AMihaela1964 AMihaela1964 Buna ziua. Sunt foarte multe firme de recrutare , ptr bone si menajere, pentru familii. Canditatele completeaza niste teste psihologice ( luate de pe net), ... (vezi toată discuția)