avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de cresterea copilului

Buna seara. Va rog sa ma lamuriti in privinta procedurii de obtinere a concediului de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.
Sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata ( prelungirea duratei contractului de munca este pana la data de 08.02.2015).
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii august 2014.
Cunosc ca pe durata concediului de maternitate , contractul meu de munca este suspendat de drept. Dupa ce concediul de maternitate va lua sfarsit, vreau sa solicit concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
In baza cererii pe care o voi depune , angajatorul va emite o decizie prin care contractul meu de munca va fi suspendat pe intreaga perioada a concediului de crestere a copilului.
intrebarea mea este cum voi proceda dupa ce imi expira prelungirea duratei contractului de munca? Dupa data de 08.02.2015 , ce formalitati trebuie sa urmez pentru a ramane in continuare in concediu pana implineste copilul 2 ani? Ma afecteaza intr-un fel faptul ca am avut contract pe perioada determinata? Exista doar riscul de a nu mai fi angajata la acelasi loc de munca in anul 2016 ?
De fapt , inceteaza suspendarea contractului de munca cand ar trebui sa imi reiau activitatea in anul 2016 sau odata cu expirarea contractului de munca , de pe 09.02.2015?
Care sunt pasii de urmat in cazul meu pentru obtinerea concediului de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani?
Va multumesc anticipat! Astept raspuns cat mai repede posibil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:50, 13 Iunie 2014
Efectiv c.i.m. va fi suspendat pana la expirarea duratei pentru care a fost incheiat.

La incetarea de drept a acestuia - expirarea duratei pentru care a fost incheiat - va puteti inscrie la somaj.
Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada acestor concedii,plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua de fiecare data la terminarea fiecaruia dintre aceste concedii.

Detalii cu privire la intrarea in somaj si apoi in CCC gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. La data incetarii CIM (08.02.2015) dvs. veti fi deja in concediu crestere copil (CCC) deoarece concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se va fi terminat la acea data.

3. - Dvs. nu trebuie sa faceti nimic in legatura cu incetarea CIM, veti ramane in CCC pana inclusiv in ziua in care copilul va implini 2 ani.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci veti putea sta in CCC numai pana la varsta copilului de 1 an si 11 luni.

4. Dupa data de 08.02.2015 va trebui sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in CCC) pentru ca dupa ce se termina CCC sa beneficiati de indemnizatie de somaj pana veti gasi un alt loc de munca.

5. Pentru a va inregistra la Agentia de Somaj aveti nevoie de urmatoarele acte:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu de crestere a copilului roxana28alb roxana28alb buna momentan sunt in concediu de crestere a copilului ; pana in data de 7.04.2014 ;am fost informata de la firma unde am lucrat de posibilitatea de a ma da ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil invatator35 invatator35 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine, sunt in urmatoarea situatie: Sunt cadru didactic, contractul de munca este pe o perioada determinata ... (vezi toată discuția)
Concediul maternitate + ccc si contractul de munca pe perioada determinata MihaelaFT MihaelaFT Buna ziua. Imi cer scuze daca s-a mai discutat acest subiect, am gasit intr-adevar aici multe raspunsuri utile, dar acum as avea nevoie de unul putin ... (vezi toată discuția)