avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine, sunt in urmatoarea situatie: Sunt cadru didactic, contractul de munca este pe o perioada determinata 1.09.2014-31.08.2015. Este al doilea an consecutiv (nu am intrerupere) in invatamant. Sunt insarcinata iar data probabila a nasterii este 20.09.2015, deci sunt 20 de zile peste perioada cuprinsa in CIM. Cum pot beneficia de CCC fara a incheia un nou contract de munca? Pe 31 august 2015 am 24 de luni lucrate, insa de pe 1 pe 20 am intrerupere.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
invatator35, utilizator
Cel mai recent răspuns: invatator35 , utilizator 17:16, 13 Ianuarie 2015
1. inainte de a inceta contractul individual de munca (CIM), sa zicem pe 1 august, veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - La data de 31 august va inceta CIM iar dvs. va veti inregistra la Agentia de Somaj, in termen de 10 zile de la data incetarii CIM(chiar daca sunteti in concediu de maternitate).
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.

3. Sa va pregatiti din timp actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj pentru a va inregistra in termenul de 10 zile calendaristice de la data incetarii CIM:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).
Va multumesc din suflet!
Dnule Tudor Valeriu, perioda 1.08-31.08 ce avantaje imi aduce? eu oricum in aceasta perioada nu lucrez (fizic) fiind in vacanta. Trebuie neaparat sa iau acest concediu sau pot sari peste aceast pas, incepand totul cu demersurile inteprinse Agentia de Somaj? CCC este de la data nasterii copilului sau 2 ani dupa cele 126 de zile (c maternitate)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim, indemnizatie somaj pentru obtinere concediu de maternitate si ccc ancaolari ancaolari CIM expira pe data de 21 noiembrie 2015, iar nasterea este programata in luna decembrie 2015 - drept urmare am inteles ca pentru a inregistra venit in luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului mynoady mynoady Buna seara. Va rog sa ma lamuriti in privinta procedurii de obtinere a concediului de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani. Sunt angajata cu ... (vezi toată discuția)