avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Politist care refuza sa faca constatare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Politist care refuza sa faca constatare

Zilele trecute un coleg de servici a fost implicat intr-un mic acrosaj auto cu o persoana care avea asigurare RCA slaba. La sfatul meu colegul a mers la politie. Politistul din comuna lui (cu care intr-adevar a avut ceva discutii in trecut din alt motiv) a refuzat initial sa ii faca constatarea si sa elibereze P.V. Dupa cand a vazut ca colegul meu nu se lasa, a "binevoit" sa isi faca meseria dar a refuzat sa ii dea colegului o copie a P.V. (copie cu stampila, semnata, pe care sa srie cf. cu originalul), motivand ca o va trimite la carerea asiguratorului in 30 de zile. E legal asa ceva? Are voie sa "caraie" ca du-te la amiabila? si sa nu iti elibereze P.V? iar dupa sa refuze sa iti dea si tie o copie? La indemnul meu colegul a mers in audienta la comandantul postului (mai exact a facut tam tam a doua zi in sectie), si a amenitnat cum ca merge la seful politiei rutiere CJ. Tot eu l-am sfatuit (nu mi-a urmat sfatul) sa il inregistreze (daca e posibil si video) pe politist si sa il faca vedeta la TV (lucru care cologul nu l-a facut). Va multumesc de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 01:20, 15 Iunie 2014
Solutionarea amiabila reprezinta una dintre variantele legal prevazute de solutionare direct si strict intre partile implicate in eveniment,fara implicarea politiei
Solutionarea amiabila nu obliga incheierea de acte de catre politie,astfel incat sfatul agentului local este temeinic si legal
De regula ,evenimente rutiere usoare ,este de preferat sa fie solutionate amiabil,varianta care asigura neincheierea de PV constatare,aplicare sanctiune amenda+puncte penalizare soferului vinovat,inregistrarea in baza proprie de date a SPR a evenimentului
Nu a dat sfat,... a refuzat. Adica cum daca X isi face asigurare fantoma cu 3 lei (in traducere il doare in cot de cel in care intra,... el sa fie acoperit legal si sa ii fie cat mai ieftin). Nu o sa fac amiabile (si nici nu sfatuiesc pe nimeni sa isi faca) cu nici o persoana care are asigurare de 3 lei. Amiabila o fac doar in conditiile mele, adica: daca nu ai la una din cele 3 fantome asigurarea, vi in orasul meu daca sunt in alt oras nu am de ce sa umblu eu dupa tine la constatari etc, si sa nu treaca >24 h de la eveniment (altfel sunt si eu pedepsit de politie). Credeti-ma am vazut pe propria piele puterea unui PV fata de o amiabila. Gandesc logic,... Esti vinovat te supui conditiilor/pretentilor celui nevinovat. Politia din cate stiu nu are dreptul sa refuze constatarea. Repet politistul nu l-a indrumat catre amaibila, pur si simplu a refuzat sa faca constatarea, insinuand ca e obligat sa faca amiabila dupa care a facut un alt abuz refuzand sa dea copie dupa procesul verbal colegului meu,.... cum vi se pare normal eu chiar nu inteleg. Sau sunteti vre-una din persoanele care "Apai faceti-mi asigurarea RCA unde-i mai ieftin, (si asa nu pe mine ma afecteaza),..." si dupa va intrebati de ce dati de catre "un bizon" incapatanat ca mine care pur si simplu refuza "sa se complice" cu amiabila (pt ca da mai mult te complici de multe ori ca parte nevinovata). Acum nu zic, nici eu nu imi fac la chiar cele de top duble sau triple la pret,... dar pt cateva zeci de lei nici nu imi fac o fituica numa cat sa dea bine daca ma opreste politia. Sa o luam logic,... da amiabila e mai buna,... penru vinovat in primul rand scapa de amenda si/sau de suspendarea permisului, dar pt. partea nevinovata e mult mai greu. Motive pentru care amiabila nu e deloc in favoarea nevinovatului

1)Completarea constatarii amiabile necesita cel putin la fel de mult timp ca declaratia la politie + timpul pierdut cu constatari etc.

2)In urma unei amiabile asiguratorul face tot felul de investigatii, te cheama la constatari, daca i se pare ceva suspect poate incepe legal cercetari care trebuie solutionate in 90 de zile timp in care la masina nevinovatului nu se misca un surub; am auzit de cazuri cand cu toate ca partile implicate in accident nu se cunosteau, asiguratorul a venit cu solutionarea cum ca e frauda, in instanta amiabila are putere net inferioara PV.

3) Am facut si eu greseala sa fac amiabila anii trecuti cu o persoana care avea la (incepe cu A se termina cu A e din cele 3 fantome), am vrut sa ma duc cu masina la un service din orasul meu care stiu ca nu fuseresc treaba. Trebuia dupa sa port actele dus intors intre orase. De ce sa ma complic eu? Cu PV pot sa fac oriunde masina, singura conditie e ca service-ul sa accepte sa lucreze cu asiguratorul (si nu invers).

4) Daca faci amiabila (formularul), trec 24h, vinovatul dupa refuza sa iti dea actele necesare, trebuie sa anunti la politie, caz in care va fi sanctionat si nevinovatul (90 zile fara permis + amenda, cunosc iarasi caz in care nevinovatul a renuntat trebuindu-i permisul pt servici).

5) E si o modalitate de pedeapsa pentru cei care gandesc "Lasa ma sa fiu acoperit, nu imi pasa cat umbla fraierul in care intru si cum ii face masina". Adica daca tie pt 30 de lei nu ti-a pasat de mine si ti-ai facut o hartie igienica care "te acopera" legal mie de ce mi-ar pasa ca tu iti iei amenda sau ca iti pierzi permisul? Ghinionul tau, dublat daca ai nevoie de acel permis pentru servici tot nu iert deoarece consider ca atunci cu atat mai mult din motiv ce conduci mai mult trebuie sa iti asumi o responsabilitate mai mare in trafic si sa iti faci un RCA decent. Plange-te pe facebook ca nu te-am iertat ca e la moda mie nu imi pasa.

Credeti-ma dupa nenumarate accidente (usoare) in trafic (in mai puitin de 10% am fost eu vinovat, 3 daune totale (una din vina mea 100%, una partial din vina mea daca dadeam regia de drumuri in judecata castigam dar nu se merita, si una total nevinovat) + o gramada de cunostinte care s-au patit + documentari din povesti a persoanelor care au patit-o de pe net) gandesti altcumva,... incepi sa iti dai seama ce se merita, cand si cum se merita.

Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
CountPorcula1987, utilizator
Nu stie nimeni? Are sau nu dreptul legal politistul sa refuze constatarea? Odata facuta constatarea trebuie dat si nevinovatului o copie a procesului verbal obligatoriu din cate stiu nu (la fel legal vorbind)? In martie am fost implicat intr-un accident (dauna totala am refuzat amiabila) iar politistii au facut atunci fara sa comenteze prea mult constatarea si mi-au dat o copie xerox pe care au semnat, au scris conform cu originalul si au pus stampila (ma rog mici greseli care din fericire pt mine s-au corectat usor). In perioada respectiva am citit pe net o gramada de cazuri si nicaieri nu am gasit ca politia sa refuze sau sa nu elibereze copie PV. Daca refuza ce pot face? L-am sfatuit pe colegul meu sa mearga in audiente, dar pana si audientele astea dureaza (daca ajungea la comandantul politiei rutiere CJ trebuia programare etc), timp care trece in defavoarea nevinovatului (sta fara masina, sau cu masina lovita), iar politistul in loc sa fie acuzat de abuz in servici (presupunand ca nu exista nici un temei legal dupa cum banuiesc sa refuze cele mai sus mentionate) va fi cel mult mustrat de forma. Va multumesc pt raspunsuri. Intreb deoarece in viitor (sunt sigur ca vor mai fi evenimente) sa stiu ce si cum sa vorbesc cu politia intr-o situatie asemanatoare cu a colegului meu de servici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu rca in cazul unui vinovat luciane luciane S-a produs o tamponare intre un coleg si un cetatean .Prin procesul verbal de constatare emis de politie cetateanul a ramas fara permis timp de o luna deci ... (vezi toată discuția)
Legislatia rutiera oceanu andrei oceanu andrei in urma cu o luna am avut un accident cu cineva care a uitat sa acorde prioritate...am fost la politie si ne-au indrumat spre amiabila...dupa acea intelegere ... (vezi toată discuția)
Renuntare la intelegere amiabila Raresh_81 Raresh_81 Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate renunta la intelegerea amiabila in caz de accident soldat numai cu pagube si care sunt consecintele. Accidentul a ... (vezi toată discuția)