Buna ziua. Acum un an parintii au divortat , iar la momentul partajului apartamentul in care locuiam avea cadastrul si intabularea in curs de finalizare fapt pentru care la momentul respectiv nu a putut face obiectul acesteia. Intr-o intelegere verbala in fata notarului mama a conditionat acordul semnarii actelor (prin care se imparteau alte valori) de primirea unei imputerniciri de donatie a apartamentului catre mine dupa finalizarea cadastrului si intabularii acestuia .Practic apartamentul urmand a imi reveni din partea mamei . A doua zi , fara voia mamei, tata i-a sustras actul de imputernicire pentru donatia apartamentului , a mers la acelasi notar si l-a anulat. (Insusi notarul fiind consternat de acest fapt, dar nefiind in puterea lui sa se opuna). In prezent tata solicita si partajul apartamentului. Va rog sa imi spuneti daca se poate rezolva ceva in instanta avand in vedere ca tata nu si-a respectat intelegerea .
Si cum facem dovada existentei unei intelegeri in acest sens impotriva unor inscrisuri ?
Pe de alta parte .... chiar daca am face dovada ca a existat o intelegere ... atata vreme cat este dreptul lui sa revoce imputernicirea ... ce ii putem reprosa ?
Notarul este destul de inversunat impotriva acestui fapt si sustine marturia daca poate ajuta in demonstrarea intelegerii , pe de alta parte mama a acceptat partajul formulat in aceste conditii si n-ar fi acceptat daca ar fi stiut ca va face acest lucru. Pe de alta parte doream sa mai stiu daca faptul ca i-a luat actul de imputernicire pentru donatie fara voia sa cautand in lucrurile personale este legal sau poate fi interpretat drept furt?!
Bun, ..... vine notarul si spune ca paratul a dat aceasta imputernicire (desi cred ca notarii nu pot fi chemati ca martori). Si .... ? Si daca ar vrea sa conteste (fostul sot) existenta ei (a imputernicirii) ... ar fi inutil .. actul exista. Nu a spus insa niciodata cat va fi valabila imputernicirea. A fost valabila o zi .. apoi a fost revocata ... Care e problema ?
Inteleg ce spuneti , dar ca sa fiu mai explicit mama a fost de acord cu semnarea partajului in ideea ca acesta i-ar reveni jumatatii dansei din totalul valorilor, apoi mie prin donatie din partea dansei . In practica a avut incredere ca nu va mai fi necesara etapa intermediara de a-i reveni dansei (probabil a inteles ca vor fi scutite niste cheltuieli si formalitati suplimentare) si deci fiind inselata . Pe langa marturia notarului am omis sa precizez ca poate depune si sora mea care a fost de fata la momentul intelegerii. Din cate imi spuneti nu se prea poate demonstra sau folosi aceasta inselaciune/inducere in eroare in scopul acceptarii partajului respectiv? N-am inteles prea bine daca tata avea dreptul sa sustraga actul de donatie din lucrurile mamei fara acordul ei si pe langa acestea m-ar mai interesa in cazul in care nu se vor putea revoca actele si va fi necesar partajul apartamentului, acesta din urma va fi impartit 50%-50% sau se poate obtine un procentaj mai mare daca se demonstreaza ca in cursul casatoriei mama a avut un aport salarial semnificativ mai mare ? Va multumesc pentru raspunsurile anterioare .
Dubiile mele sunt generate de dificultatea de a proba cu martori impotriva inscrisurilor.
Pe de alta parte ... in genere proba cu martori este destul de greu de apreciat.
Cred ca e necesara o analiza mai serioasa a eventualelor motive de nulitate care ... nu se poate intampla on line.
Imprejurarea ca documentul a fost sustras este irelevant pentru ca si daca erati in posesia documentului (fizic) el nu mai putea produce nici un fel de efect odata revocat.
Regula este ca bunurile dobandite in timpul casatoriei se impart in cote egale.
Este insa o prezumtie care poate fi rasturnata de orice parte care poate face dovada ca a avut o cota de contributie la dobandirea bunurilor mai mare decat cea prezumata de lege.
Vanzare apartament
dodopch
Buna ziua, am o intrebare .. Mama mea a dobandit un apartament in timpul casatoriei din partea bunicii, inafara de acesta mai avea inca unul care a fost ... (vezi toată discuția)